Psychologie

Goede voornemens

Goede fiets-voornemens? Maken we ze niet allemaal? En hoe goed lukt het om deze ook echt waar te maken?

Goede voornemens nemen op de fiets.

Onze sportpsycholoog Tine geeft je in onderstaand artikel een stevig duwtje in je rug richting het realiseren van jouw sportieve voornemens. Lees de concrete tips en maak er een geweldig fietsjaar van! Weet dat het ganse The Women Peloton team ook in 2022 stand-by staat met raad en daad en je graag helpt bij het bereiken van je fietsdoelen.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Onze sportpsycholoog Tine geeft je in onderstaand artikel een stevig duwtje in je rug richting het realiseren van jouw sportieve voornemens. Lees de concrete tips en maak er een geweldig fietsjaar van! Weet dat het ganse The Women Peloton team ook in 2022 stand-by staat met raad en daad en je graag helpt bij het bereiken van je fietsdoelen.

Waarom we doen wat we doen

Alles begint bij de juiste motivatie. Motivatie is afgeleid van het Latijnse woord 'movere' en betekent bewegen. Bewegen biedt enorm veel fysieke én mentale gezondheidsvoordelen. Het loont de moeite om deze voordelen eens nader te bekijken en ook in te zoomen op mogelijke drijfveren van sportief gedrag. Wedden dat deze inzichten bijdragen aan jouw sportieve(re) ik?

Boost your body

Bewegen en dus ook fietsen is goed voor je hart- en bloedvaten en zorgt voor een betere vetverbranding. Fietsen in het bijzonder is een sport die weinig belastend is voor je gewrichten en dus is de kans op blessures eerder laag. Je bouwt spiermassa op, je huid gaat stralen, je wordt fitter, …

Boost your mind

We moeten jullie vermoedelijk niet overtuigen van de vele mentale voordelen van sporten.


Bewegen zorgt voor een positievere kijk op de dingen en een positievere kijk op jezelf! Het is wetenschappelijk bewezen dat de stoffen die vrijkomen tijdens het bewegen ons een goed gevoel bezorgen. Meer bewegen betekent doorgaans dat je vlotter gaat bewegen en hierdoor succes ervaart. Denk maar aan je eigen fietservaringen: hoe meer je fietst, hoe competenter je wordt en deze vooruitgang triggert om door te zetten en vol te houden.


Sporten vraagt energie én geeft energie, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Hierbij denk ik spontaan aan de zalige fietsritjes met mijn fietsmaatjes. Ik rijd mezelf leeg, kom pierdood thuis. Na een verkwikkende douche en wat eiwitten en koolhydraten bijtanken voelt het steeds alsof ik de wereld aankan.


Bewegen heeft tal van andere mentale voordelen zoals een betere slaap, meer focus, minder stress, beter omgaan met emoties, … Vul dit lijstje gerust aan voor jezelf en grijp ernaar terug op moeilijke momenten, wanneer je een duwtje in je rug kan gebruiken.


Er is echter nog wat meer nodig om tot actie te komen dan ‘weten dat bewegen goed voor je is’.

Waarom doe ik het? 

Het waarom begrijpen is nodig om sporten vol te houden en het je eigen te maken. Sta eens stil bij het belang van fietsen in je leven. Het besef en het concreet uitspreken van de redenen waarom jij fietst vormen een belangrijke basis van je motivatie om te gaan fietsen én om vol te houden.

Misschien is fietsen voor jou een manier van zelfzorg. Zelfzorg is een waarde die je kan nastreven in je leven. Waarden geven richting aan je leven en sturen je gedrag. Ook andere waarden zoals het verleggen van je fysieke en mentale grenzen of verbinding opzoeken met gelijkgestemden tijdens teamtrainingen, … kunnen je motiveren om te fietsen.  Waar jij waarde aan hecht, is wat jou motiveert!

Ondanks het concreet maken van duidelijke waarden die jouw fietsgedrag sturen kom je moeilijke momenten tegen waarop fietsen een (te) grote inspanning vergt. Dit is volkomen normaal en erg menselijk. Je waarden dienen als een kompas en helpen -zeker op moeilijke momenten- een antwoord te geven op de vraag ‘waarom fiets ik ook alweer zo graag?’

Het besef en de zelfkennis ‘ik heb fietsen nodig, ik zorg op die manier voor mezelf’, ‘ik ben hierdoor een betere persoon, een betere mama, een betere partner, productiever op het werk’, ‘ik kan mezelf meten en heb deze fietsuitdaging nodig’ en ook ‘ik fiets gewoon kei graag’, dit besef is jouw sterkte!

Hoe doe ik het? 

Van waarden naar doelen

Nu je zicht hebt op de redenen waarom jij (meer) wil fietsen nemen we de volgende horde: het bepalen van je fietsdoelen en het fietsen concreet inplannen.
Doelen stellen lijkt heel voor de hand liggend: je weet waar je mee bezig bent en je weet wat je wil bereiken. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig.
Het is belangrijk om je bewust te worden van waar je mee bezig bent, wat je wil bereiken, waarom je dat wil bereiken en wat je daarvoor moet doen. De doelstelling ‘ik wil meer fietsen’ volstaat niet en is te vaag.


Doelen stellen betekent dat we mikpunten gaan selecteren en hierbij onderscheiden we verschillende soorten. Van nature uit zijn we geneigd om resultaat- en prestatiedoelen te formuleren zoals de top 10 halen in een wedstrijd of je PR verbeteren. Sta voldoende stil bij het proces dat doorlopen moet worden om die resultaten en die prestaties binnen te halen. Focus met andere woorden ook op de manier waarop je de top 10 haalt of je PR verbetert. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je naast drie wekelijkse fietstrainingen ook corestability opstart om fysiek en mentaal sterker te worden. En dan word je toch gewoon A Bloc TWP lid 😊 (als je deze stap nog niet zette) en krijg je toegang tot onze corestablility en Pilates reeksen, een aanrader!


Tot slot is een goede formulering van doelen helpend om er actief mee aan de slag te kunnen. Goede doelen voor een sporter zijn: S.pecifiek, P.ositief, O.bjectief meetbaar, R.ealistisch en T.ijdsgebonden.

Het acroniem SPORT helpt zeker en vast om deze bijkomende tips te onthouden.

Van doelen naar plannen

Plannen betekent het vertalen van je concrete doelen naar acties om je doelen te realiseren.


Moet het nog gezegd dat plannen veel voordelen heeft? Zo ben je productiever, gefocust, rustiger in je hoofd en dus minder gestresseerd. Doordat je heel wat tijd investeert in het plannen en uitvoeren van je planning, is de voldoening ook groot bij het volgen van je planning. Je staat op die manier ook stil bij successen en dingen die je bereikt. Of je beseft des te meer dat je meer je best wil doen omdat je je vooropgestelde doelen (nog) niet hebt behaald.


Wanneer je aan het plannen gaat, kan je volgende tips in overweging nemen:

  • Op welk moment van de dag ben jij het productiefst en is de kans dus groter om je (fiets)planning te volgen?
  • Hou ook rekening met (het gebrek aan) flexibiliteit van je job.
  • Het helpt om je nieuwe gewoonten op te volgen en je fietstraining te evalueren. In onze planner staat een kader dat je hiervoor kan gebruiken. (Beschikbaar bij de webinar timemanagement)


Wees je bewust dat uitstelgedrag op korte termijn winst oplevert, anders zou je niet uitstellen... Maar wanneer we dan teruggrijpen naar onze waarden die richting geven aan ons leven, dan levert ‘niet gaan fietsen’ op lange termijn geen voordeel op. Integendeel! ‘Niet gaan fietsen’ zorgt dat we verder verwijderd geraken van ons doel (een goede mama zijn, een goede werknemer, een gelukkige en sportieve vrouw, …).


Komaan dames (en heren). Jaag je sportieve dromen na en investeer in jezelf, jij kan dat! Laat je hierbij inspireren door onze The Women Peloton Community en contacteer gerust de experts als je bijkomende begeleiding wenst.