Timemanagement

Help?! Ik heb uren te kort!

Het is makkelijker gezegd dan gedaan 'tijd maken voor uw dagelijkse portie sport'. Maar in het drukke hedendaagse leven beseffen we maar al te goed dat dit niet altijd evident is.

Vrouw die zit te werken en fiets op de achtergrond

Wij, dames van The Women Peloton community, zijn allemaal én vrouw én sportief, maar ook werknemer en/of partner en/of mama en/of … Kortom, we vervullen meerdere rollen in ons leven. En dat is boeiend en vermoeiend tegelijkertijd.

Misschien ligt onze grootste uitdaging wel in het vinden van evenwicht en op een positieve manier leren omgaan met de eisen en verwachtingen van enerzijds onszelf en anderzijds onze omgeving.

Onze sportpsycholoog Tine Wetsels helpt jullie graag dit evenwicht te vinden. Word lid en krijg toegang dat Tine haar tips en alle andere artikels.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze surplace en a bloc leden.

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

No pressure, no diamonds...

Toch?

We hebben een zekere mate van druk(te) nodig om onszelf te motiveren, vooruitgang te boeken en te presteren, in alles wat we doen.
Gezonde druk is vaak nodig. De grafiek hieronder illustreert de invloed van die druk of spanning op je prestatieniveau.

Yerkes & Dodson-wet over de relatie tussen spanning en prestatie

Te veel druk is nefast voor je prestatie, want je gaat panikeren. Ik moet dit en moet dat en … uiteindelijk kom je tot weinig of blokkeer je.  Maar te relaxed zijn kan je prestatie ook ondermijnen, je bent te tam voor actie. Het gaat dus om het vinden van jouw individuele zone van optimaal functioneren (IZOF).

Het goede nieuws is dat het trainen van bepaalde mentale vaardigheden je meer controle geeft over de invloed van spanning(en) in je leven en dit dus een verschil kan maken in je prestaties en het behalen van jouw (droom)doel(en).

Wij, dames van The Women Peloton community, zijn allemaal én vrouw én sportief, maar ook werknemer en/of partner en/of mama en/of … Kortom, we vervullen meerdere rollen in ons leven. En dat is boeiend en vermoeiend tegelijkertijd.

Misschien ligt onze grootste uitdaging wel in het vinden van evenwicht en op een positieve manier leren omgaan met de eisen en verwachtingen van enerzijds onszelf en anderzijds onze omgeving.

Vandaar ook dat we Timemanagement als eerste ‘mentale’ thema in dit artikel aan bod laten komen.
We dromen allemaal van een leven dat vlot verloopt. Een leven waarin we al onze taken evenwichtig en moeiteloos kunnen combineren met voldoende tijd en ruimte om te sporten. En hé, dromen mag, maar wel mét concrete plannen!

Timemanagement

We kunnen het verschil maken door de zoektocht naar wat wij nu echt willen met ons leven SLIM aan te pakken!
Mentale vaardigheden zoals zelfkennis, zelfvertrouwen, doelen stellen, gewoontes identificeren, routines ontwikkelen, focussen en relaxen, … zijn gamechangers.

Hier gaan we dan:

DOELEN STELLEN: keep your eyes on the price!

Vele fietsende vrouwen zijn zoekende hoe ze het koersen kunnen integreren in hun drukke dagelijkse leven. Een kleine rondvraag bij ons doelpubliek leert ons dat werk en huishouden vaak primeren op het (koers)fietsen. Terwijl we dat fietsritje net beschouwen als onze favoriete uitlaatklep.

In dit artikel focussen we op het loslaten van schuldgevoelens en het voluit kiezen voor jouw sportieve (droom)doel. Weet bovendien dat je onderstaande tips ook op doelen in andere levensdomeinen dan sport kan toepassen.

Doelgericht werken levert je vooral voordelen op:

Laura is een 31-jarige wielrenster en neemt zichzelf voor om meer te gaan fietsen. Een herkenbaar doel voor velen onder ons.

  • Zo ben je productiever en beter gefocust. Je aandacht richt zich op het bereiken van je doel en hierdoor verspil je minder energie aan zaken die niet van belang zijn voor het behalen van dat doel.
  • Het vooropstellen van een doel geeft ook inspiratie en motivatie op momenten dat het even tegenzit.

Laura heeft een baaldag op het werk. Ze nam zich voor om meer te gaan fietsen en dit voornemen motiveert haar om toch nog een fietsritje te maken en niet verder te balen.

  • Met het stellen van doelen kan je je zelfvertrouwen ook vergroten. Jij doet je best voor het behalen van dat doel en jij haalt dat doel naar je toe!
PLAN: a goal without a plan is just a wish

Een belangrijke aanvulling is dat het stellen van doelen voordelen oplevert als je het verstandig aanpakt:

  • Maak je doelen concreet genoeg. Focus niet alleen op het eindresultaat (een betere conditie en een strakker lichaam en je PR verbeteren op de Mont Ventoux) maar ook op het proces. Stel jezelf dus procesdoelen, zij vormen het actieplan om dàt resultaat en dié prestatie te behalen.

Laura wil meer fietsen (en een betere conditie en een strakker lichaam en haar PR verbeteren op de Mont Ventoux). Concreet gaat ze wekelijks drie fietsritten inplannen. Iedere maandag na het werk kan ze twee uur losrijden met een vriendin. Op vrijdag stopt ze vroeger met werken en zal ze een tempotraining afwerken. Iedere zondag plant ze een ritje met haar vriend.

Door het stapsgewijs opdelen van je lange(re)termijndoel in kleinere concrete subdoelen (op kortere termijn) krijg je meer controle op het behalen ervan.

  • Schrijf je doelen op! Het visueel vastleggen van je voornemen (op een groot blad op de koelkast, op een post-it op je bureau, aan de hand van een gelukzalige fietsfoto als screensaver, … ) werkt motiverend. Neem je agenda bij de hand en boek deze fietsmomenten in. Wedden dat deze reminder in je agenda je stimuleert om ook effectief te gaan fietsen op dat vooraf geplande moment? Afspreken met anderen en samen gaan sporten vergroot eveneens de kans dat je je goede voornemen realiseert. Om van het voldane gevoelen na je workout nog maar te zwijgen!
  • Betrek je netwerk: Het lukt zoveel beter als je partner/kids/collega’s/ … je steunen in je sportieve plannen.
  • Ga de competitie met jezelf aan en pas nadien met de andere(n). Progressie maken en stapjes vooruit zetten betekent winst.

Wees trots op het nemen van kleine drempels: drie keer per week trainen is vooruitgang! Ook al voelt niet iedere training even goed aan.

Onthoud dat iedereen weleens een moeilijke dag heeft of een periode doormaakt waarin het niet loopt. Trek je op aan je doel en aan de goede momenten en vergeet niet dat iedere dag een nieuwe kans is. Elke leercurve kent een hobbelig verloop!

In de webinar rond timemanagement op 17 november (zie The Women Peloton Academy) gaan we nog dieper in op dit thema.
Hiervoor hebben we graag jouw input!
Mail naar tine@thewomenpeloton met suggesties, bemerkingen, jouw persoonlijke verhaal, …
In onderling overleg verwerken we jullie input in deze webinar zodat het een leuke en boeiende avond wordt.