Gezondheid

Op de fiets tijdens je menopauze!

Welke (bekkenbodem)problemen kunnen zich voordoen tijdens de menopauze? Hoe kan dat een invloed hebben op fietsen? Onze womens health expert, Hedwig, legt het jullie graag uit!

Praten over menopauze

Ben jij in je menopauze? Of postmenopauzaal? Woorden als menopauze, perimenopauze en overgang worden weleens door elkaar gehaald. De overgang of perimenopauze is de periode waarin je lichaam verandert van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar. Die periode kan wel even duren, soms wel tien jaar lang. Tijdens die periode schommelen je hormoonniveaus. De menopauze is je laatste menstruatie. Of het werkelijk je laatste menstruatie was, weet je eigenlijk pas als ze echt een jaar uitblijven.‍

‘We worden niet oud, we worden onszelf.’ Een mooie quote die het positieve gevoel van verouderen kan versterken. Na wat rondvragen, zal je al snel opmerken dat veel vrouwen zich mentaal sterker voelen na die menopauze. Maar jammer genoeg komen verschillende (bekkenbodem-)kwaaltjes ook meer voor bij oudere vrouwen. En die gaan nog vaak gebukt onder een sterk taboe. Dames praten daar niet graag over. Ze voelen zich al snel beschaamd of onzeker. Wereldwijd zien we de toenemende interesse groeien over dit onderwerp. We zullen samen met jullie de meestvoorkomende problemen proberen toelichten.

In dit artikel kaarten we alvast die “bekkenbodemkwaaltjes” aan. Ze worden ook wel eens beschreven als het ‘genito-urinaire syndroom’ van de menopauze. 50 tot 70 procent van de postmenopauzale vrouwen heeft er last van.

Wil je meer lezen? Word member van onze The Women Peloton Community en krijg toegang tot het volledige artikel.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

De menopauze en bijhorende (bekkenbodemproblemen) onder de loep.


Ben jij in je menopauze? Of postmenopauzaal? Woorden als menopauze, perimenopauze en overgang worden weleens door elkaar gehaald. De overgang of perimenopauze is de periode waarin je lichaam verandert van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar. Die periode kan wel even duren, soms wel tien jaar lang. Tijdens die periode schommelen je hormoonniveaus. De menopauze is je laatste menstruatie. Of het werkelijk je laatste menstruatie was, weet je eigenlijk pas als ze echt een jaar uitblijven.


‘We worden niet oud, we worden onszelf.’

Een mooie quote die het positieve gevoel van verouderen kan versterken. Na wat rondvragen, zal je al snel opmerken dat veel vrouwen zich mentaal sterker voelen na die menopauze. Maar jammer genoeg komen verschillende (bekkenbodem-)kwaaltjes ook meer voor bij oudere vrouwen. En die gaan nog vaak gebukt onder een sterk taboe. Dames praten daar niet graag over. Ze voelen zich al snel beschaamd of onzeker. Wereldwijd zien we de toenemende interesse groeien over dit onderwerp. We zullen samen met jullie de meestvoorkomende problemen proberen toelichten.


In dit artikel kaarten we alvast die “bekkenbodemkwaaltjes” aan. Ze worden ook wel eens beschreven als het ‘genito-urinaire syndroom’ van de menopauze. 50 tot 70 procent van de postmenopauzale vrouwen heeft er last van.  

Veel voorkomende (bekkenbodem)problemen

Enkele voorbeelden van bekkenbodemklachten die je als vrouw kunt opmerken, zonder ze te verbloemen:

Plasgedrag: Je voelt minder goed hoe gevuld je blaas is. Je plast iets moeilijker leeg, want je blaas trekt minder goed samen om zichzelf te ledigen. Je blijft na het plassen een gevuld gevoel houden. Je loopt veel sneller opnieuw naar toilet met een nieuwe drang om te plassen en als die drang komt, kun je die minder goed onderdrukken en verlies je soms wat urine, want ophouden en afsluiten wordt wat moeilijker.
Vaginale gezondheid en seks: Weefsels worden dunner, droger en minder elastisch met verminderde vaginale afscheiding en bevochtiging. Breekbare weefsels kunnen sneller scheuren of lichtjes bloeden, iets wat je ook op de fiets sneller zal opmerken. Het kan ook leiden tot pijn bij seks of bij je bekkenbodemonderzoek of zelfs op je fietszadel.
Stoelgangspatroon: Je kans op constipatie verhoogt. Stoelgang maken wordt wat moeilijker. Soms heb je het gevoel dat de stoelgang wel klaar zit, maar dat het eruit drukken niet goed lukt. Je merkt misschien ook meer vuile veegjes op in je ondergoed.

Hoe komt dat eigenlijk?

Na de menopauze weten we dat vooral het lagere oestrogeengehalte in je lichaam een invloed kan hebben op je bekkenbodem, onder andere omdat oestrogenen de hydratatie van je interne slijmvliezen beïnvloeden. Urineverlies, stoelgangsverlies en klachten van orgaanverzakkingen (POP) kunnen toenemen. Die interne slijmvliezen spelen ook een belangrijke rol in het goed afsluiten van je plasbuis en anale kanaal.

Maar ook pijnklachten en seksuele problemen omwille van droogte en een brozer weefsel kunnen voorkomen. De bevochtiging bij seksuele betrekkingen kan afnemen. Je interne vaginale slijmvlies wordt droger, scheurt of bloedt wat sneller, waardoor je pijn bij seks of een gynaecologisch onderzoek kunt ervaren, of in dit specifieke geval dus ook sneller klachten van zadelpijn kan hebben.

Hormonen hebben ook een invloed op de aanmaak van collageen, een belangrijk bestanddeel van je bindweefsel. Problemen met collageen zorgen mogelijk voor wat minder sterkte in je ophangsysteem, wat dan weer die POP kan veroorzaken.

Hormonen hebben ook een invloed op de samenstelling van je spieren, de spiervezeltypes en de mate waarin je spieren vervetten. Oudere vrouwen kunnen problemen krijgen als het volume van de spiervezels afneemt (dat heet sarcopenie) of de spieren eerder vervetten. Vermits je blaas ook een (gladde) spier is, kan die ook wat aan ‘contractiliteit’ verliezen. En als ze minder krachtig samentrekt, ledigt ze minder goed.

Ook de centrale en plaatselijke aansturing of bezenuwing kan wat verminderen, waardoor je gevoel van blaasvulling of het gevoel in je darm (zit er nu stoelgang of niet?) afneemt. De darmwerking kan wijzigen waardoor de vorm van je stoelgang wijzigt. Vaginale infecties en urineweginfecties komen dan vaak voor, wat jeuk en pijnklachten kan geven.

De overgang, je menopauze en veroudering vormen dus een sterke uitdaging voor je bekkenbodem. Ook bijkomende fysieke, psychologische en mentale veranderingen kunnen het allemaal even wat moeilijker maken.

Jouw favoriete 'fiets sport' kunnen volhouden is net daarom zo ontzettend belangrijk!

Kleine schaafwondjes of drukplekjes kunnen je fietsrit al gauw onaangenaam maken. Besteed extra aandacht aan goed materiaal: een goede fietsbroek met sterk zeem en een niet irriterende zadelcrème op de fiets én wat extra glijmiddel tijdens seks, kunnen echt helpen. Ook een goeie houding op de fiets is ontzettend belangrijk. Regelmatig verschuiven op je zadel, geeft meer wrijving en sneller (pijn)klachten.
Let op je vocht en vezelopname om stoelgang vlotter te laten gaan.


Neem extra tijd voor je toiletbezoek. Leer over je blaas- en darmwerking en neem tijd om rustig je blaas en darmen te ledigen. En laat die veranderingen je niet afschrikken. Praat erover en vraag eens wat extra advies aan je arts. Voor alle klachten bestaat een gepaste oplossing. Wist je trouwens dat seksueel actief blijven ook een top-tip is? Dat houdt je vagina jonger, vochtiger en elastischer. Mooi meegenomen.