Pelvic health

Waarom is een gezonde en gelukkige bekkenbodem een troef voor elke vrouw?

Een gezonde en gelukkige bekkenbodem is als vrouw heel belangrijk. Maar hoe hou je je bekkenbodem tevreden?

Vrouw met een gelukkig bekkenbodem

Weet jij eigenlijk wat de bekkenbodem juist is? Niet echt? … wel je bent absoluut niet alleen. Onze wetenschappelijke studies tonen aan dat het merendeel van de vrouwen en mannen hier weinig kennis over hebben. Vrouwen van alle leeftijden geven aan ze er weinig over weten, maar er wel graag meer over zouden willen leren.
En dat is exact wat we proberen bereiken met “The Pelvic Floor”, een project van de Universiteit Antwerpen om toegankelijke informatie te delen over die bekkenbodem. We willen de bekkenbodem beter bespreekbaar maken en het taboe over die soms wel lastige  bekkenbodemproblemen doorbreken. Want iedere vrouw heeft recht op goede informatie! Je lichaam beter leren begrijpen, kan je helpen om die problemen te vermijden, of ze aan te aan te pakken, als je ermee zit!

The Women Peloton deelt die missie! Together we learn and ride! Ik kijk ernaar uit om al jullie bekkenbodem vragen te beantwoorden! Want het wordt dringend tijd dat die bekkenbodem een vast onderdeeltje wordt van jouw healthy body! Hopelijk lukken we erin om je te empoweren, te informeren en bij te staan in de ideale zorg voor jouw body!

Wil je graag meer leren over jouw pelvic health? Onze expert Hedwig Neels deelt haar advies graag met jullie! Word lid en krijg toegang tot al onze artikels.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze surplace en a bloc leden.

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Bekkenbodem basics

Je bekkenbodem is als een soort trampoline die opgespannen hangt onderaan je beenderige bekken en bestaat grotendeels uit spierweefsel.
We hebben oppervlakkige en dieper gelegen bekkenbodemspieren. Maar het is eigenlijk een nog complexere structuur, die niet enkel uit spierweefsel, maar ook uit bindweefsel en ligamenten bestaat. Die je dan weer meer kan vergelijken met de ophangkoorden of rekkers van een trampoline. En natuurlijk bevat die complexe bekkenbodem ook zenuwen en bloedvaten. Door de bekkenbodem lopen openingen voor de plasbuis, de vagina en het anale kanaal.

Als alles goed werkt heeft de bekkenbodem vier belangrijke functies.
• Een sluitfunctie om de plasbuis en de aars af te sluiten en plas of stoelgang op te houden; of net te laten gaan.
• Een steunfunctie, om de bekkenorganen (als vrouw je blaas, baarmoeder en endeldarm) te ondersteunen.
• Een seksuele functie, want de spieren dragen bij aan het orgasme en maken seksuele betrekkingen mogelijk.
• En tot slot spelen ze ook een belangrijke rol in de “stabilisatie” van je lichaam samen met je buik-, rug-, bil- en ademhalingsspieren.  

Als die bekkenbodem echter verzwakt of verkeerd gebruikt wordt, kunnen er bekkenbodemproblemen voorkomen. Zo hebben 1 op drie vrouwen last van urineverlies, 1 op acht heeft moeite om haar stoelgang op te houden en zelfs de helft van de vrouwen hebben last van een zekere mate van orgaanverzakkingen na een bevalling. Maar ook andere problemen zoals pijnklachten in je vulvaire zone (bijvoorbeeld tijdens je fietstocht), of staartbeen-pijn, of pijn tijdens het vrijen, constipatie, heel frequent moeten plassen, en nog zovele andere kwaaltjes, kunnen iets met je bekkenbodem te maken hebben.

Veel voorkomend, maar nooit normaal

Enorm hoge cijfers dus. Deze problemen komen echt vaak voor en ze hebben een hele negatieve invloed op de vrouwen die ermee kampen. Het zorgt vaak voor gevoelens van schaamte, schuld, angst of depressie en maakt vrouwen vaak een stuk onzekerder.
We kennen uit wetenschappelijke studies intussen de factoren die je kans op problemen vergroten. Onder andere constipatie, overgewicht, roken, veelvuldig hoesten, menopauze en veroudering spelen een rol. Maar zwangerschap en vooral de vaginale bevalling staan met stip op nummer 1, in dat lijstje risicofactoren!
We weten dus met zekerheid dat veel vrouwen een verhoogde kans hebben op bekkenbodemproblemen. Maar meestal kan je er wel iets aan doen!
We mogen het nooit zomaar als normaal beschouwen.

Bekkenbodemspieroefeningen worden in alle internationale richtlijnen gepromoot als beste eerste oplossing voor een heel deel van deze ongemakken. Dus waarom niet proberen?

Bekkenbodemspieren Do It Yourself

Hoe doe je dat dan, die bekkenbodem in topvorm houden? Alles begint bij het begrijpen van je lichaam. Herinner je die verschillende functies. Zowel het toeknijpen en optrekken als het ontspannen van de bekkenbodem is belangrijk, want geen enkele spier in ons lichaam werkt goed als je ze 24u op 24u krampachtig opgespannen houdt!

De spieren opspannen voelt alsof je je plas of een windje ophoudt. Je kan ook eens zelf met je vinger gaan voelen.
Of misschien visualiseer jij liever? Beeld je dan in dat je een tissue vastgrijpt en die in je lichaam optrekt. Om je spieren echt te versterken, heb je wel wat geduld en routine nodig! Herhaal dit basisoefeningetje dus liefst 3 keer per dag 10 keer. (3 reeksjes van 10 dus en dagelijks volhouden!!)  

Maar ook het ontspannen is belangrijk, dat voelt net alsof je die tissue zachtjes weer neer zou leggen of alsof je de ruimte tussen je schaam en staartbeen laat toenemen. Op dat ontspannen kan je zelfs nog wat extra oefenen met perineale massage, een stretchende oefening die je kan doen om de rek op de bekkenbodem te leren aanvaarden. Of lukt soms gemakkelijker in sommige Yoga houdingen (zoals Childpose of Happy Babypose). Maar daarover volgen later nog meer tips.  
Tot slot is het ook ontzettend belangrijk om te leren luisteren naar je blaas en constipatie te vermijden. Tips over goede voeding, voldoende vochtinname, voldoende beweging en een goede houding op toilet kunnen helpen.

Dus bekkenbodemspieroefeningen zijn zeker niet moeilijk! Een aanrader dus voor iedere vrouw, om die bekkenbodem in topvorm te houden! Lukt het je niet goed? Twijfel je? Of krijg je die klachten niet onder controle? Praat er dan over. Veel extra info en tips volgen zeker! Maar hopelijk overtuigden we je, met deze extra toelichtingen, alvast dat je er zeker iets aan kan doen! Soms is de het een zoektocht naar de juiste oplossing en het vraagt altijd moeite! Maar… die is het waard want die  bekkenbodem speelt heel ons leven een belangrijke rol en moet je soms wat bij trainen.