Aflevering

21

Elke Vanhoof

37

minuten

2/18/2022

Elke Vanhoof is niet weg te denken uit de BMX – wereld. Reeds 10 jaar is Elke professioneel bezig met deze sport. Daarnaast heeft ze haar passie ook graag door aan de jeugd via het Project 91.

Elke Vanhoof

Wie is Elke Vanhoof?

  • Professioneel BMX’er
  • Samen met Valerie Demey (wegwielrenster bij Liv Racing team)
  • Olympische atlete
  • BMX Coach

Trainingsweek

BMX is geen duursport, maar eerder een sprintsport. Een trainingsweek bestaat vooral uit krachttrainingen, (kracht)sprinttrainingen en af en toe een duurtraining op de wegfiets. Alle trainingen samen is een trainingsweek van tussen de 10 uur a 15 uur. Een groot verschil met haar vriendin, Valerie Demey, die profwielrenster is op de weg en dus veel meer duurtrainingen moet doen.

Rolverdeling in huis

Twee topsportatleten in huis lijkt geen makkelijke combinatie. Valerie en Elke hebben elk hun trainingsschema en wedstrijdkalender. Beide moeten ze dus ook vaak reizen. Ze proberen wel in de winter samen op stage te gaan, bv. in Portugal is een track voor Elke en daar kan ook goed op de weg trainen. Valerie is wel de kok in huis. 


Voeding

Ook op gebied van voeding is er een verschil tussen beide atleten. Elke heeft vooral veel proteïnen nodig en minder koolhydraten. Net omdat Elke minder endurance moet trainen heeft ze minder koolhydraten nodig.

Beide naar de Olympische spelen, maar toch niet samen

Zowel Elke als Valerie mochten naar de Olympische spelen in 2021. Gek genoeg hebben ze elkaar niet gezien in Tokyo. Elke verbleef wel in het olympisch dorp, maar de wielrenners verbleven buiten het olympisch dorp. Jammer genoeg konden ze dus niet voor elkaar supporteren.

Wedstrijddag

Een wedstrijddag bestaat uit verschillende reeksen, waardoor het soms hele lange dagen kunnen worden. Tussendoor moet Elke dan vooral voldoende eten, opwarmen, gefocust blijven, …

Project 91

Elke heeft in 2012 'Project 91' opgericht toen ze de spelen in Londen gemist had. Dit is een coaching traject voor de jeugd die wil BMX’en. Het is enorm belangrijk dat je van jong af aan de juiste techniek leert. Dit heeft Elke zelf gemist wanneer ze jong was. Met dit project wil ze graag haar ervaring en kennis doorgeven aan toekomstige talenten.

BMX als hobby/familiesport

Elke ziet vaak dat wanneer de kinderen BMX’en, de ouders ook opeens de kriebels krijgen en een BMX kopen. Eigenlijk is dit een ideale familiesport. Je kan allemaal samen op de track trainen, een sportief en leuk gezinsmoment!

De ultieme tip van Elke Vanhoof

“Blijven trappen”. Altijd blijven doorgaan en niet bij de pakken blijven zitten. Heel simpel!

Volg Elke haar BMX - avonturen via haar Instagram.

Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen