Column

Fietsvakanties met gezin

Fietsvakanties met het gezin: een gezond, uitdagend en sportief concept dat we (ik - Tine Wetsels en mijn gezin) enkele jaren geleden concreet maakten en sindsdien iedere zomer herhalen.

Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakanties met het gezin: een gezond, uitdagend en sportief concept dat Tine en haar gezin al enkele jaren geleden concreet maakten en sindsdien iedere zomer herhalen.

Tine Wetsels, onze sportpsycholoog, geeft jullie graag wat tips en tools die je kan meenemen bij het voorbereiden, beleven en nagenieten van een fietsvakantie met je kinderen.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Voorbereiding:

Alles begint met een goede voorbereiding. Ieder gezinslid beschikt best over een degelijke fiets én fietshelm. Wij kiezen kindvriendelijke hotels, (air)bnb’s of appartementjes om te overnachten en hebben hierdoor weinig bagage nodig. Onze belangrijkste benodigdheden voor fietspech onderweg zijn: reserve binnenbanden, een kitje om banden te plakken (voor als je door je voorraad reservebanden zit), een pomp, olie of wax, inbussleutels of een multitool, tang, schroevendraaier, tape en strips.

Wij zijn allemaal verzekerd, zodat we binnen de Benelux beroep kunnen doen op pechverhelping indien nodig.

Het is handig om als ouder een bagagedrager te installeren op je (koers)fiets, zodat je hierop de zwaardere spullen kwijt kan. Iedereen, ook de kinderen, dragen hun eigen bagage in een handige rugzak op hun rug. Een pakje druivensuiker of wat andere energiebommetjes in een zijvakje motiveren onderweg. Zorg dat die kleine handjes de snoepjes kunnen vissen zonder dat ze van hun fiets moeten stappen. Minder gezeur en getreuzel :)

Loskoppelen:

Het geeft een enorm vrij gevoel om enkel en alleen met je dierbaarste bezit (naast wat ondergoed, wasgerief en een regenjas) onderweg te zijn. Back to basics.

Vanuit het idee ‘t Is ook plezant in eigen land’ deden we al de kust aan en de Ardennen en vertrokken we telkens vanuit onze thuis in Bierbeek, vlakbij Leuven. Ook Zeeland in Nederland kunnen we afvinken. De pret begint bij de voorbereiding: hoeveel kilometers en hoogtemeters kunnen we samen aan, welke route stippelen we uit, is er mogelijkheid tot lunchen onderweg, zijn er leuke slaapplaatsen om te boeken, …?

Wij gebruiken dagdagelijks de fiets en hierdoor schrikt het fysieke aspect ons niet zo af. Toch is het steeds opnieuw spannend of de ritten effectief vlot verlopen. Besef onderweg dat een kilometer rijden met een 28 inch wiel niet hetzelfde is als een kilometer rijden met een 24 inch wiel.

Veel hangt af van de weersomstandigheden en hoe de klak van de kinderen (en van jezelf als ouder) staat. Bereid je daar -in de mate van het mogelijke- op voor. Weet dat de ene dag vlotter loopt dan de andere en probeer dit te accepteren. Je (te hoge) verwachtingen loslaten biedt de beste garantie op een fijne reis.

Hoe houden je kids de moed erin?

Ieder kind vergt een andere aanpak. De jongste zoon geniet van het koersen op zich. Hij is lid van een wielerclub en leert daar kilometers malen en technisch beter worden. Joppe houdt niet zo van fietsen en vloekt wel eens op zijn wielergekke familie. Toch is ook hij gemotiveerd en wil hij deze tripjes niet missen. Hij leerde om zich op andere dingen te focussen dan op de pijn in zijn benen zoals spelletjes spelen (ik zie ik zie wat jij niet ziet), liedjes zingen, om ter meest vloeken (hoe harder, hoe beter) en uitkijken naar de volgende maaltijd of overnachting. Je kan kinderen helpen om hun focus te verleggen naar leuke dingen. Meestal houden kinderen van een duidelijke dagplanning met voldoende ruimte voor pauzes. Het is helemaal oké om te balen in de regen of op zware stukken met wind op kop. Nadien kan je bewust stilstaan bij deze overwinningen van je kind op zichzelf. Ze voelen zich trap na trap vaardiger worden en hun zelfvertrouwen groeit.

Laat kinderen zelf keuzes maken zoals het tijdstip van pauzeren en welk drankje of hapje ze kiezen onderweg. Misschien kom je wel onverwacht leuke plekjes tegen zoals een speeltuin om de beenspieren nog wat extra te trainen, hihi.

Samen sterker

Samen fietsen, samen beleven, samen vloeken, samen lachen schept een band.

Wanneer je dan moe en voldaan toekomt in je hotelletje rest er je niets anders dan te douchen en je ritje (eventueel) op te laden op Strava. Je kinderen krijgen zo zicht op de route, beseffen beter wat een kilometer en hoogtemeter nu precies betekent, hoe snel ze gemiddeld rijden, waartoe ze in staat zijn, … Ze doen best veel indrukken op onderweg.

Vier kleine overwinningen: een welverdiend etentje inclusief beenmassage gevolgd door een goede nachtrust zorgen voor een gemotiveerde start van de nieuwe fietsdag!

Liefs, Tine