Training

Recovery: recht op rust

recovery na training

Als recreatieve sporter combineer je sport vaak met een job, gezin, sociale activiteiten, … en zal je dus rust vaak als een verloren moment zien en al snel een andere activiteit inplannen. Want wie gaat er anders de strijk doen of boodschappen doen of mails beantwoorden of… ? Maar rust is wel degelijk belangrijk in je proces om een sterkere sporter te worden.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Trainen is enkel maar het halve werk wanneer je fit wil worden. Rust a.k.a. recovery is het andere belangrijke luik. Professionele atleten weten hoe belangrijk rust is en dit hoort dan ook bij hun job. Ze plannen tijd in om te rusten. Tijdens de momenten van rust en recuperatie gaat ons lichaam gebruik maken van adaptaties. Het gaat zich dus aanpassen door het toebrengen van de trainingsprikkels voorafgaand aan de rust. Ook hormonaal gezien is rust van zeer groot belang.

Maar als recreatieve sporter combineer je sport vaak met een job, gezin, sociale activiteiten, … en zal je dus rust vaak als een verloren moment zien en al snel een andere activiteit inplannen. Want wie gaat er anders de strijk doen of boodschappen doen of mails beantwoorden of…

Het is dus niet moeilijk om te begrijpen dat je ook als recreatieve sporter oververmoeid of overtraind kan worden. Vaak zal dit weggelachen worden… want je sport misschien ‘maar’ 2,3 à 4 in de week. Maar wanneer neem je dan ook de tijd om echt te rusten?

Laat ons even dieper ingaan op hoe je kan herstellen/ recupereren.

Je hebt twee soorten recovery:
  • Directe recovery: De recuperatie direct na je harde training/ fietstocht  
  • Langdurige recovery: hoe je recupereert gedurende een lange periode van training
Je hebt ook twee manieren van recuperatie:
  • Passieve recuperatie: rust en voeding bv. enkele uren in de zetel rusten met compressie sokken en zorgen voor de juiste proteïne intake na het sporten.

(Passieve recuperatie en eens 'iets anders doen' heeft ook vooral een zeer positieve mentale invloed)

  • Actieve recuperatie: rustig bewegen/ actief zijn vb. de cooling down aan het einde van je training of de dag na een zware training een uurtje loswandelen, fietsen, zwemmen…

Actieve recuperatie kan ook van toepassing zijn op dagen wanneer je geen sport hebt ingepland, een rustdag dus. (Voor zover je echt rust op een dag wanneer er geen sport staat ingepland). Een rustdag komt vaak na een zware of enkele vermoeiendere trainingsdagen. Misschien heb je dan ook niet echt de energie om te gaan bewegen, maar het is wel goed voor je bloedcirculatie, wat je gaat helpen om je spieren sneller te laten herstellen.

Voorbeelden van actieve recuperatie kunnen zijn: yoga, pilates, wandelen, rustig fietsen…

Belangrijk is dat je echt wel de nadruk legt op rustig bewegen. Want wanneer je je spieren blijft vermoeien, krijgen ze niet de kans om te herstellen en dus te groeien en zal je ook niet sterken worden op (en naast) de fiets.

Bron:

Roar, Dr. Stacy Sims