Founder

Elke Bleyaert

Elke is recreatief wielrenster en de oprichtster van de damesfietsclub Les Femmes Flahutes. Ze is ook de drijvende kracht achter de schermen van The Women Peloton.
elke@thewomenpeloton.be
Foto van Elke Bleyaert

Elke heeft het merendeel van haar leven gespendeerd op de rug van haar paard, maar sinds enkele jaren rijdt ze op een stalen ros. Elke haar grote passie is mountainbiken, maar ook op de weg kan je haar tegenkomen. Toen Elke startte met fietsen vond ze het moeilijk om vrouwelijke 'compagnons de route' te vinden. Gaandeweg is dit toch gelukt en enkele jaren later resulteert dit in een toffe en groeiende fietsclub ‘Les Femmes Flahutes’. ‍ Opgegroeid in een gezin waar wielrennen en paardrijden centraal stond en de grote liefde gevonden bij een wielrenner. Je hoeft de fietsmicrobe dus niet te ver gaan zoeken. Gaandeweg botste Elke wel op enkele problemen bij het fietsen: menstruatie, migraine, voeding, dehydratatie, zadelklachten, combinatie met werk,... Ondanks dat Elke omringd is door haar partner, Jasper Stuyven, en veel mensen uit het wielermilieu. Vond ze het toch moeilijk om op bepaalde problemen het juiste antwoord te vinden. Niet alleen voor zichzelf wil ze deze antwoorden vinden, maar vooral ook om alle vrouwen die fietsen te ondersteunen.

5 snelle vragen aan Elke

Hoe ben je beginnen fietsen of in de wielersport terecht gekomen?

Aangezien iedereen rondom mij een passie had voor fietsen (mijn papa, mijn broer en mijn lief) was het moeilijk om zelf ook niet te bezwijken voor deze passie. Het heeft wel even geduurd aangezien ik altijd paardgereden heb. Maar nu kan ik de fiets ook niet meer wegdenken uit mijn leven.

Mocht je niet fietsen, wat zou je dan doen als hobby/ sport? 

Dan zou ik terug paardrijden denk ik. Ik heb vroeger veel sporten uitgeprobeerd, maar geen enkel boeide me zo hard als paardrijden of mountainbiken nu.

Met wie zou je graag eens samen gaan fietsen?

Ik hoop op een dag met mijn vriend Jasper Stuyven te kunnen gaan fietsen, zonder te zitten afzien in zijn wiel. Als we nu samen gaan fietsen is dat voor hem een heel rustig ritje en voor mij toch vrij intensief. Daarnaast zou ik ook heel graag eens trainen met enkele namen uit de mountainbikewereld zoals: Pauline Ferrandprovot, Jolanda Neff, Jenny Rissveds, Evie Richards, ... Er fietsen heel wat inspirerende vrouwelijke atleten rond!

Als je moet kiezen: 120km klimmen of 120km kasseien?

Hmm, dat is moeilijk. Vroeger klom ik heel graag, dat begint nu iets te minderen. Over kasseien vlammen doe ik sowieso graag. Dus ik zou misschien gaan voor een combi van de twee? 

Wat doe je iedere dag (bv. een gewoonte) dat jouw leven beter maakt?

Ik probeer iedere dag te starten met yoga of stretching. Dit is helemaal niet lang, meestal gewoon 10 minuten, maar ik merk dat ik er wel beter gezind door aan de dag begin. Ook in de avond in bed probeer ik even stil te staan bij wat er allemaal goed is gegaan doorheen de dag. Ik ben een heel slechte slaper en ik merk dat ik daardoor soms iets rustiger kan gaan slapen.