Expert pelvic en women's health

Hedwig Neels

Hedwig Neels is kinesitherapeut met bijzondere bekwaamheid in bekkenbodemreëducatie.
hedwig@thewomenpeloton.be

Hedwig Neels is de drijvende kracht achter The Pelvic Floor. Ze is kinesitherapeut met Bijzondere Bekwaamheid in Bekkenbodemreëducatie, perinatale en manuele kinesitherapie. En doctor in de medische wetenschappen. In 2018 heeft Hedwig haar PhD over bekkenbodemproblemen bij vrouwen afgelegd. Hedwig werkt als postdoctoraal onderzoeker en bekkenbodemkinesitherapeut aan de Universiteit Antwerpen, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidszorg (MOVANT en ASTARC) en in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.  Daarnaast is Hedwig ook een gepassioneerd fietser.

5 snelle vragen aan Hedwig

Hoe ben je beginnen fietsen of in de wielersport terecht gekomen?

Mijn man Erik is al jaren een echte wielerfanaat en recreant. Na mijn studies kinesitherapie, zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik nam me voor om de Ventoux eens op te rijden, in 2007. Of het echt iets voor mij zou zijn, wist ik niet goed. Ik trainde eerst een wintertje op een aftandse hometrainer en kocht me dan toch maar een vrouwenfiets. Sinds dan werd die koersfiets mijn dikke vriend. Als jong koppel fietsten we tijdens al onze vakanties. Overdag sporten, op de fiets allerlei landschappen doorkruisen, en ’s avonds lekker genieten. Tijdens een fertiliteitstraject, zwangerschappen en postnatale perioden, fietste ik soms wel eens wat minder. Maar het groeide meer en meer uit tot mijn echte uitlaatklep! Heerlijke me-time om even mijn gedachten leeg te maken. Zeker nu de kindjes wat groter worden, komt er terug wat meer ruimte om af en toe ook eens een straffe uitdaging aan te gaan (Canibalette, Marathona, etc.), om mijn grenzen wat op te zoeken! I love it!

Mocht je niet fietsen, wat zou je dan doen als hobby/ sport? 

Een andere uithoudingssport. Als het maar geen balsport is. Daar ben ik echt vreselijk slecht in.

Met wie zou je graag eens samen gaan fietsen?

Het The Women Peloton team, zonder twijfel!

Als je moet kiezen: 120km klimmen of 120km kasseien?

Klimmen! Dat doe ik ontzettend graag! En kasseien, absoluut niet. Dan trilt alles, verlies ik controle over mijn stuur, heb ik te weinig power in mijn benen en ben ik te 'beroepsmisvormd'… dus maak ik me zorgen over de effecten van al die schokken en trillingen op mijn bekkenbodem.

Wat doe je iedere dag (bv. een gewoonte) dat jouw leven beter maakt?

Tegen mijn man en kindjes zeggen dat ik ze echt graag zie. En… ik maak me ook wel elke dag het voornemen om een Australische “no worries” stijl aan te houden. Nadat ik dat geleerd heb, tijdens een onderzoeksstage in Sydney. Maar eerlijk gezegd…? Soms blijf ik toch piekeren en twijfelen, dus het voornemen lukt me niet steeds!
Die drie graag zien en hen dat echt laten merken, dat doe ik wel, steeds!