Co - founder en Expert bikefitting

Joris Verreydt

Joris is expert bikefitting en co - founder van The Women Peloton.
joris@thewomenpeloton.be
Foto van Joris

Joris is een Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie. Vanuit zijn ervaring als competitief wielrenner en kinesitherapeut heeft hij zich bij Bakala Academy ontwikkeld tot expert bikefitting. Nadien heeft hij Wolf Performance opgericht en momenteel is hij één van de toonaangevende personen voor bikefitting in België en in het buitenland. Toen Elke bij Joris kwam voor één van haar bikefits kwam al snel ter sprake dat er toch heel veel kennis rond fietspositie en zadelklachten niet tot bij de vrouwen komen waarmee Elke fietst. Na heel wat brainstormen en ervaringen delen kwamen ze al snel tot de conclusie dat dit niet het enige probleem is waar vrouwen op de fiets mee kampen.

5 snelle vragen aan Joris

Hoe ben je beginnen fietsen of in de wielersport terecht gekomen?

Als kind heb ik altijd wel interesse gehad in wielrennen. Ik keek frequent naar de wielerwedstrijden op tv en ging af en toe ook eens kijken naar de jeugdkoersjes van mijn klasgenoten. Zoals velen in Vlaanderen speelde ik voetbal en dacht op dat moment er niet aan om zelf te gaan koersen. Vele jaren later na mijn studies kinesitherapie kocht ik een eerste racefiets en begon recreatief te fietsen. Dit ging van kortere trainingen in de buurt tot langere cyclo’s in de Ardennen. Het begon wel te kriebelen om te gaan koersen en zo heb ik mij ingeschreven voor een dorpelingenkoers. Dat was vrij goed meegevallen en het jaar nadien ben ik dan gestart met koersen bij de nevenbond. De eerste seizoenshelft was ik blij dat ik de wedstrijd kon uitrijden. De tweede seizoenshelft was leuker. Het ging nog beter en ik kon al wat mee koers maken. Het jaar nadien ben ik dan overgestapt naar koersen bij de elite zonder contract waarbij ik ongeveer zes jaar gereden heb. Door de koers ben ik ook professioneel in het wielrennen terecht gekomen met mijn beroep als bikefitter.

Mocht je niet fietsen, wat zou je dan doen als hobby/ sport? 

Lopen – Trail running. Tijdens mijn studies kinesitherapie heb ik vrij veel gelopen. De langste wedstrijd was een halve marathon. Intrinsiek denk ik een betere loper te zijn. Ik ben ook graag in de natuur dus trail running staat ondertussen op de to-do-list, maar de fiets zal ik niet opzij zetten.

Met wie zou je graag eens samen gaan fietsen?

Bert De Backer. Ik vind dat die altijd wel goede analyses heeft bij Vive le Vélo. Of Rick De Leeuw. Ooit eens iets mee gedronken op een terrasje en dat was zeker nen toffe babbel. En die fietst blijkbaar ook wel regelmatig.

Als je moet kiezen: 120km klimmen of 120km kasseien?

Zeker klimmen. Ik heb iets te weinig body om vlot over de kasseien te dokkeren. Ik houd ook van die continue strijd tegen jezelf als je voluit doorgaat op een klim. En nadien volgt natuurlijk de zalige afdaling!

Wat doe je iedere dag (bv. een gewoonte) dat jouw leven beter maakt?

Uitkijken naar de lach van mijn zoontje. Onbetaalbaar!