Expert sportvoeding

Jolien Lewyllie

Jolien combineert haar passie van triatlon met haar passie voor sportvoeding als sportvoedingsdeskundige.
jolien@thewomenpeloton.be

Jolien Lewyllie is een doorgedreven triatleet met een passie voor lekker eten en muziek. Als jong meisje was ze van vele sporten thuis: van zwemmen tot meerkamp en in de winter crosses lopen. Als snel leerde ze de triatlon kennen en dit beoefent ze nu nog steeds, al is dat meer het langere werk geworden.Haar studies waren geen grote verrassing als je beide passies: voeding en sport combineert. Ze kreeg grote interesse in hoe het lichaam exact reageert op verschillende voedingsstrategieën bij duursport en teamsport en rolde zo binnen in de topsportwereld. Haar begeleiding stopt niet alleen bij topsporters, maar Jolien begeleidt ook vele recreatieve sporters en geeft met veel plezier workshops aan teams, een groepje vrienden of vriendinnen, … want ook daar kan ze volop van meegenieten (met een lekker hapje en drankje natuurlijk). Jolien is onder andere ook te vinden bij het expertisecentrum Wolf Performance. Meer en meer krijgt zij de vraag hoe voeding een rol speelt op het vrouwelijk lichaam en of de voedingsstrategieën voor vrouwen niet moet worden aangepast. Vragen die vaak moeilijk te beantwoorden blijven en waar zij graag samen met The Women Peloton naar op zoek gaat.

5 snelle vragen aan Jolien

Hoe ben je beginnen fietsen of in de wielersport terecht gekomen?

Ik ben gestart met fietsen doordat mijn papa al zijn leven lang fietst of toch zo lang ik mij kan herinneren. Ik fietste altijd wel al naar school (12km enkel) waardoor ik toen al wat fietsbenen heb ontwikkeld, maar dan kwam daar de zwemclub en atletiek bij en als gevolg daarvan triathlon. Samen met mijn zus, papa en soms ook mijn opa gingen we vaak de straten met onze koersfiets onveilig maken. Mijn eerste fietsje was trouwens ook eentje die mijn papa zelf in mekaar heeft gestoken.

Mocht je niet fietsen, wat zou je dan doen als hobby/ sport? 

Ik zou sowieso iets van sport doen, misschien kunstschaatsen. Iets helemaal anders, maar ik kan er uren naar kijken… Ook hockey vind ik een geweldige sport en aangezien ik het toch vaak iets actiever wil, is dat misschien nog mijn voorkeur. Maar ik heb ook een grote passie voor zingen (al is dat het liefste onder de douche).

Met wie zou je graag eens samen gaan fietsen?

Graag zou ik eens gaan fietsen met Michelle Obama. Zij is de eerste persoon die in mij opkomt en die toch best inspirerend is.

Als je moet kiezen: 120km klimmen of 120km kasseien?

Absoluut 120 km klimmen. Ik hou van de bergen en ik haat kasseien!

Wat doe je iedere dag (bv. een gewoonte) dat jouw leven beter maakt?

Ik probeer elke dag iemand op één of andere manier gelukkig te maken met iets heel kleins: een opmerking, een lach, een compliment, … Ik leerde dit ooit van mijn ouders en dat vergeet ik nooit!