Gezondheid

Terugkomen uit rust of blessure

Waarschijnlijk herkenbaar voor vele: het (vaak niet zo prettig) gevoel wanneer je voor de zoveelste keer opnieuw moet opbouwen na een drukke of rustperiode of na een blessure.

Terugkomen na een langere periode van rust of drukte of blessure op de fiets.

Blessures zijn onlosmakelijk verbonden met (top)sport en betekenen een periode van minder en/of alternatief trainen. Op zulke momenten focus je vooral op wat niet (meer) kan, vrees je soms voor het ergste en overdenk je allerlei doemscenario’s. Jij maakt de koppeling: dit is terugval, gemiste wedstrijd, geen training, … Ook terugkomen uit een periode van rust brengt de nodige onzekerheden met zich mee: hoe motiveer ik mezelf, zal ik mijn conditie opnieuw op peil krijgen, …? De kunst is om deze twijfels en frustraties toe te laten en tegelijkertijd te beseffen dat dit ‘part of the game’ is. Om zo te komen tot de nodige energie voor je herstart of herstel. In dit artikel geven we tips om daad bij woord te voegen en de spreekwoordelijke drempel te verlagen tot een opstapje.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

De mentale issues

Blessures zijn onlosmakelijk verbonden met (top)sport en betekenen een periode van minder en/of alternatief trainen.

Op zulke momenten focus je vooral op wat niet (meer) kan, vrees je soms voor het ergste en overdenk je allerlei doemscenario’s. Jij maakt de koppeling: dit is terugval, gemiste wedstrijd, geen training, …

Ook terugkomen uit een periode van rust brengt de nodige onzekerheden met zich mee: hoe motiveer ik mezelf, zal ik mijn conditie opnieuw op peil krijgen, …?

De kunst is om deze twijfels en frustraties toe te laten en tegelijkertijd te beseffen dat dit ‘part of the game’ is. Om zo te komen tot de nodige energie voor je herstart of herstel.

In dit artikel geven we tips om daad bij woord te voegen en de spreekwoordelijke drempel te verlagen tot een opstapje.

Motivate the mind, the body will follow.

Het gaat om echt graag (opnieuw) willen fietsen en beseffen dat het moeite zal kosten om terug te komen. Het gaat om realistisch zijn en weten dat dit de nodige inspanningen zal vergen.

Ga eens bij jezelf na waarom je het goede voornemen maakt om (terug) te gaan fietsen. Wanneer het antwoord op deze vraag luidt dat je erg graag fietst en fietsplezier jou motiveert, neemt de kans toe op het behalen van je doel.

Hierbij is het belangrijk om mee te geven dat de voldoening die je uit fietsen haalt toeneemt door meer te fietsen. Je voelt je competenter en dit stimuleert je motivatie.

Vervolgens gaat het om het concretiseren van je fietsdoelen. Deel je lange termijn doel op in subdoelen op kortere termijn. Haal het doel ‘ik wil op het einde van 2022 succesvol een rit van 200 km fietsen’ naar je toe.

  • Maanddoelen: per maand probeer ik mijn duurtraining met 10 kilometer te verlengen.
  • Weekdoelen: ik zet in op woon-werk verkeer met de fiets en varieer hierin qua tempo, afstand, frequentie, …
  • Dagdoelen: dagelijks focus ik op voldoende slaap (8 uur), evenwichtig eten (voldoende eiwitrijk en koolhydraten i.f.v. training/herstel) en 15 minuten corestability.

Door het verwoorden en plannen van deze maand-, week- en dagdoelen ga je de confrontatie aan met de haalbaarheid ervan. Stel jezelf de vraag of je echt bereid bent om je leven aan te passen en je anders te gedragen in functie van het behalen van je doel. Plannen werkt motiverend, maar vergt ook de nodige discipline. Onbezonnen handelen vergroot te kans op afhaken onderweg.

Maak je doelen tenslotte kenbaar, deel ze met anderen, verwoord ze naar je omgeving. Zo heb je een stok achter de deur en ga je minder excuses bedenken.

Sporten gaat om beleven en genieten. Het gaat om meer uit jezelf halen. Het einddoel moet er zijn, maar parkeer dat. Voor nu is je enige taak om een paar kilometer de goede kant op te fietsen.

En vergeet niet: Motivate the body & the mind will sparkle too.