Materiaal

Zwitserland, 100% Women Challenge - Travelblog

Zwitserland, waar je met plezier met de trein reist om het land te ontdekken op twee wielen.

Zwitserland is zeer toegankelijk voor vrouwen op de fiets

In maart contacteerde Wielerflits me of ik in opdracht van hen Zwitserland wou verkennen op de fiets. Dit samen met een groep dames op uitnodiging van Toerisme Zwitserland voor de 100% Women Challenge. Hier moest ik niet zolang over nadenken voor ik ‘ja’ zei. Zwitserland had doorheen de jaren mijn hart al gestolen, maar veel verder dan Sankt Moritz en het parcours van de Swiss Epic in 2022 was ik nooit gegaan. Ik keek er dan ook enorm naar uit om meer van Zwitserland te gaan ontdekken!

Nothing beats a sunset in the mountains

19 juni: Brussel - Sankt Moritz

Mijn reis begint op maandag 19 juni op de luchthaven van Zaventem. Met Swiss Air vlieg ik richting Zurich. In Zurich neem ik mijn eerste (van vele) treinen. Ik had al veel goeds gehoord over het openbaar vervoer in Zwitserland en ik kan dat alleen maar beamen. De treinen hier zijn stipt, proper en het uitzicht tijdens de reis wordt er alleen maar mooier en mooier op. Sommige treinen hebben hier zelf Wifi. Perfect om nog enkele laatste mails te versturen voor ik aankom in Sankt Moritz. Al moet ik wel zeggen dat ik vaak afgeleid was door de mooie natuur en misschien wel meer naar buiten heb zitten staren dan productief te werken op mijn laptop. Reizen met de trein in Zwitserland is absoluut geen straf!

Een kleine vier uur spendeer ik op de trein voor ik aankom in Sank Moritz. Ik ken Sankt Moritz al vrij goed en ook het hotel waar we verblijven in Silvaplana weet ik liggen. Na een busritje van tien minuten kom ik aan op de eerste bestemming van mijn reis. De andere dames die deelnemen zijn reeds ter plaatse en komen net terug van een mountainbikerit op de prachtige trails van Sankt Moritz. Mijn grootste passie is mountainbike, dus ik vind het uiteraard jammer dat ik deze activiteit heb moeten missen. Het is een troost dat ik weet hoe mooi en uitdagend de trails hier zijn en ik kan me dus volledig inbeelden wat een leuke dag ze net achter de rug hebben.

Na een ontspannende yogasessie voor het diner is iedereen klaar om richting het officiële welkomstdiner te gaan. De organisatie heeft er alvast een heel mooi plekje voor uitgekozen. We gaan dineren bovenop Muottas Muragl. Een bergtreintje brengt ons naar 2454 meter hoogte. Wanneer we bovenkomen is het heel erg bewolkt, maar dat kan ons humeur niet bederven. Tijdens het diner leert iedereen elkaar beter kennen. In deze groep zijn er achttien nationaliteiten vertegenwoordigd, wat zorgt voor heel wat interessante gesprekken! Iedere dame hier aanwezig heeft een boeiend levensverhaal. Zo is er iemand aanwezig vanuit Egypte en iemand van Australië die vanuit Iran komt. Voor beide vrouwen is reizen en fietsen niet altijd een evidentie geweest. Laat dit net zijn wat ik zo mooi vind aan fietsen, het brengt zoveel mooie mensen en verhalen bij elkaar.

Opeens zien we tussen ons gekeuvel door, buiten de zon door de wolken komen. We worden getrakteerd op de mooiste zonsondergang ooit. Iedereen vlucht naar buiten en we genieten samen van dit magisch moment! Op naar morgen, want dan gaan we gravelen.

Meer info over Sankt Moritz, Engadin en Muottas Muragl vind je hier:
https://www.engadin.ch/en/
https://www.myswitzerland.com/nl/interesses/muottas-muragl-een-plaats-op-de-eerste-rang/
Meer info over ons hotel in Silvaplana, St. Moritz vind je hier:
Hotel Chesa Surlej ***
Via del Corvatsch 30
CH-7531 Silvaplana-Surlej
Phone: 41 41 81 838 75 75
hotel@chesa-surlej.ch
https://www.chesa-surlej.ch

Gravelen in heaven

20 juni: Sankt Moritz - Locarno

Na een lekker ontbijt pikken we onze BMC-gravelbike op die voor ons klaarstaat. Vandaag gaan we kennismaken met de mooitste gravelpaden in deze buurt. Gravelen is iets nieuw voor mij. Al ken ik de gravelpaden hier al wel van mijn mountainbiketrainingen, toch was ik benieuwd hoe ik dit zou ervaren op een gravelfiets. De gravelwegen hier zijn vaak breed en het uitzicht is eindeloos, wat leidt tot de perfecte eerste gravelervaring. We doen een tochtje van ongeveer 25 kilometer (die zo voorbij zijn) en eindigen bij onze lunchspot in Zuoz.

Credits 100% Switserland
Credits 100% Switserland

Na de lunch keren we terug met de bus naar ons hotel, want het is tijd om door te reizen naar Locarno, een bestemming waar ik toch wel nieuwsgierig naar ben. Locarno ligt dicht bij de grens van Italië en heeft dus een grote Italiaanse invloed. Wanneer we toekomen met de bus merk je ook al onmiddellijk deze invloed. Je komt als het ware in een ‘zuiderse’ sfeer terecht en de temperatuur is ook een pak hoger dan in de bergen. Eenmaal toegekomen op het hotel zijn we allemaal onder de indruk van dit indrukwekkende hotel. Hotel Belvedere is er zo eentje zoals in de boekjes. We worden onmiddellijk verwelkomd met een lekkere apero op een supergezellige patio. Daarna nemen we de trein naar het restaurant een eindje verder weg. Het restaurant waar we naartoe gaan is een Grotto, een typisch restaurant voor deze streek waarbij je een restaurant hebt tegen een rots, maar wel in de buitenlucht eet. Deze setting zorgt voor een idyllische en authentieke sfeer, zelf het half uurtje regen kan ons niet deren!

Moe en zeker voldaan gaan we ons bed in. Morgen verkennen we de streek waarin Locarno gelegen is – Ticino - op de fiets.

Meer informatie over het hotel in Locarno vind je hier:
Hotel Belvedere ****
Via ai Monti della Trinità 44
CH-6600 Locarno
Phone: 41 91 751 03 63
info@belvedere-locarno.com
https://www.belvedere-locarno.com/en
Meer info over Ticino vind je hier:
https://www.ticino.ch/

Gezellig toeristen op de fiets rond Locarno

21 juni: Locarno - Locarno

In de ochtend staat alweer een nieuwe BMC-fiets voor ons klaar, ditmaal een wegfiets. Wie wil kan er ook voor kiezen om de E – bike uit te testen. Onze rit start langs het indrukwekkende meer, Lago Maggiore. Het meer lijkt eindeloos lang te zijn. Daarna volgen er enkele klimmetjes zodat we ook van hogeruit het meer en de gebergtes in de buurt kunnen bewonderen. Hier kan je makkelijk enkele dagen vullen op de fiets of al wandelend in de bergen!

Credits 100% Switserland

Terug in het hotel worden we verwend met een lekkere lunch. Iedereen is moe van de voorbije intensieve dagen en er wordt voorgesteld om in de namiddag het rustig aan te doen. Iedereen is vrij om enkele uurtjes in te plannen hoe ze willen. Sommige kiezen ervoor om een wandeling te gaan doen, anderen vertoeven aan het zwembad. Ik kies ervoor om met enkele andere dames een kleiner meer in Valle Maggia op te zoeken en een plonsje te wagen. Ik ben absoluut geen fan van ‘open water’ maar hier wil ik de kans op een verfrissende duik toch niet missen.

Credits 100% Switserland

Tijdens de avond worden we op camping Miralaog verrast met een lekkere BBQ. De sfeer is optimaal, iedereen geniet volop. Sommige, mezelf inclusief, van ons wagen zich zelfs op de dansvloer om de fietsbenen even los te schudden. We maken het gelukkig niet te laat, want morgen beklimmen we de Gotthard Pass. Een berg waar ik al veel van gehoord heb, dus ik ben super benieuwd om deze op te gaan fietsen.

Meer info over de camping vind je hier:
Bamboo Bar
Camping Miralago
Via Roncaccio
6598 Tenero

Blijven klimmen en blijven genieten

22 juni: Locarno - Gstaad

De wekker gaat vroeg af, want we nemen eerst nog de trein naar Airolo. Het treinstation van Airolo is zo goed als aan de voet van de Passo San Gottardo, zeer handig. Onze fietsen staan daar al op ons te wachten dankzij de logistieke man van BMC. Voor vele dams is het de eerste keer dat ze zo’n lange beklimming zullen doen op de fiets. De Gotthard Pass is namelijk zo’n dertien kilometer lang, waarvan ongeveer vijf kilometer (goede) kasseien. De uitzichten zijn alweer adembenemend en de beklimming zelf is zeer aangenaam. Het wordt nooit echt super steil. Na zo’n kleine twee uur bereiken we zo goed als allemaal de top. De emoties laaien bij sommige hoog op, want dit is toch een straffe prestatie voor heel wat dames die mee zijn met ons! (Toch mooi de emoties die fietsen met zich mee kan brengen.) Zelf vond ik het één van de mooiste beklimmingen op de weg die ik tot nu toe al gedaan heb! Dus zeker een aanrader voor de dames onder ons die graag klimmen.

Credits 100% Switserland
Credits 100% Switserland

Na de beklimming staat een welverdiende lunch op ons te wachten boven op de top. We eten ons buikje rond en springen op de bus. Die brengt ons naar het station in Andermatt waar we opnieuw de trein zullen nemen naar onze volgende bestemming. Zo’n vier uur lang spenderen we op de trein. We moeten twee keer overstappen. Maar opnieuw gaat dit zeer vlot dankzij het Zwitsere treinsysteem en onze Swiss Travelpass. Dit is een pas die je kan aankopen voor een bepaalde duur. Zo kan je op een makkelijke manier gebruik maken van het openbaar vervoer in Zwitserland.

Een gezellige onweersbui verwelkomt ons in Gstaad. Het heeft wel iets zo’n onweer in de bergen! We installeren ons snel in onze kamer, want iedereen heeft honger en het hotel heeft een heerlijk BBQ-buffet voor ons voorzien. Tijdens het diner kaarten we na over de voorbije dagen. Voor mij is dit reeds mijn laatste avond. Ik keer iets vroeger terug naar België omdat mijn echtgenoot, Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap moet betwisten op zondag. En dat is toch iets waar ik graag bij wil zijn om hem te steunen. Gek hoe snel je een band kan opbouwen met dames die allemaal uit een ander land komen en die je voordien helemaal niet kende. Iedere dame heeft haar eigen levensverhaal en motivatie om aanwezig te zijn bij deze 100% Women Challenge reis van Toerisme Zwitserland. Met deze groep zou ik makkelijk nog enkele dagen langer Zwitserland kunnen onveilig maken.

Na een gezellige avond met lekkere wijntjes is het tijd om te gaan slapen. Want voor de groep staat er morgen een ‘Peak Walk’ op het programma op de Glacier 3000. Dit zal ik dus moeten missen terwijl ik huiswaarts keer met de trein en het vliegtuig. Ik neem nog snel uit het hotel een foldertje mee over de ‘to do’s’ hier in Gstaad. Ik ben al verkocht wanneer ik de mountainbikefoto’s op de trails hier zie. Hier kom ik sowieso terug!

Bedankt Toerisme Zwitserland en Wielerflits om mij deze kans te geven deze reis te mogen meemaken. Ik was al verkocht aan Zwitserland, maar deze reis heeft alleen maar bevestigd dat mijn voorliefde voor dit prachtige land terecht is!

Meer info over ons hotel in Gstaad:
HUUS GSTAAD HOTEL ****
Schönriedstrasse 74
CH-3792 Saanen
Phone: 41 33 748 04 04
welcome@huusgstaad.com
https://huusgstaad.com/en/
Meer info over Gstaad:
https://www.gstaad.ch/en.html

Reizen met de trein door Zwitserland

Uiteraard kan je vanuit België makkelijk met de auto naar Zwitserland rijden. Het enige waar je dan op voorhand aan moet denken is een vignet te kopen om door Zwitserland te mogen rijden. Dit kost ongeveer 50 euro en kan je gaan halen bij bv. Auto 5.

Reis je liever met het openbaar vervoer? Dan is Zwitserland echt het perfecte. De treinen in Zwitserland zijn zeer net en zo goed als altijd heel stipt. Op de meeste treinen kan je ook je fiets meenemen en deze hoeft niet in een koffer te zitten. Via deze handige website (https://www.sbb.ch/en) kan je je reis met het openbaar vervoer makkelijk plannen. Op deze website kan je ook nagaan op welke trein je je fiets kan meenemen en welke soort wagons er zijn. Ook kan je via deze website opteren om dagtickets te kopen of bijvoorbeeld een weekticket.

Extra tips om je koffer te maken

Wil je ook doorheen Zwitserland reizen? Denk dan zeker aan de volgende zaken:
• In de bergen kan het in de zomer ook vrij fris worden. Denk dus aan voldoende warme kleren, zowel op de fiets als casual kledij.
• Ga je graag hiken of gravelen? Zorg er dan ook voor dat je een teken-kit bij je hebt.
• Neem zeker ook voldoende zonnecrème mee. Het zonlicht in de bergen lijkt altijd een beetje feller te branden dan ergens anders.
• In Zwitserland betalen ze met Zwitserse Frank. Je kan tegenwoordig zo goed als overal met je bankkaart betalen, maar zorg toch ook voor de zekerheid dat je wat cash geld bij je hebt.

Handige links wanneer je zelf graag Zwitserland wil ontdekken op de fiets en als je meer wil te weten komen over de 100% Women Campagne van Zwitserland:

Campaign Landingpage: MySwitzerland.com/women
Komoot Collections 100% Women
100% Women Offers

Accomodatie:

Swiss Bike Hotels
Youth Hostels
On the farm
Camping
Bed and Breakfast
Mountain Huts
Listicles Best Hotels

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

In maart contacteerde Wielerflits me of ik in opdracht van hen Zwitserland wou verkennen op de fiets. Dit samen met een groep dames op uitnodiging van Toerisme Zwitserland voor de 100% Women Challenge. Hier moest ik niet zolang over nadenken voor ik ‘ja’ zei. Zwitserland had doorheen de jaren mijn hart al gestolen, maar veel verder dan Sankt Moritz en het parcours van de Swiss Epic in 2022 was ik nooit gegaan. Ik keek er dan ook enorm naar uit om meer van Zwitserland te gaan ontdekken!

Nothing beats a sunset in the mountains

19 juni: Brussel - Sankt Moritz

Mijn reis begint op maandag 19 juni op de luchthaven van Zaventem. Met Swiss Air vlieg ik richting Zurich. In Zurich neem ik mijn eerste (van vele) treinen. Ik had al veel goeds gehoord over het openbaar vervoer in Zwitserland en ik kan dat alleen maar beamen. De treinen hier zijn stipt, proper en het uitzicht tijdens de reis wordt er alleen maar mooier en mooier op. Sommige treinen hebben hier zelf Wifi. Perfect om nog enkele laatste mails te versturen voor ik aankom in Sankt Moritz. Al moet ik wel zeggen dat ik vaak afgeleid was door de mooie natuur en misschien wel meer naar buiten heb zitten staren dan productief te werken op mijn laptop. Reizen met de trein in Zwitserland is absoluut geen straf!

Een kleine vier uur spendeer ik op de trein voor ik aankom in Sank Moritz. Ik ken Sankt Moritz al vrij goed en ook het hotel waar we verblijven in Silvaplana weet ik liggen. Na een busritje van tien minuten kom ik aan op de eerste bestemming van mijn reis. De andere dames die deelnemen zijn reeds ter plaatse en komen net terug van een mountainbikerit op de prachtige trails van Sankt Moritz. Mijn grootste passie is mountainbike, dus ik vind het uiteraard jammer dat ik deze activiteit heb moeten missen. Het is een troost dat ik weet hoe mooi en uitdagend de trails hier zijn en ik kan me dus volledig inbeelden wat een leuke dag ze net achter de rug hebben.

Na een ontspannende yogasessie voor het diner is iedereen klaar om richting het officiële welkomstdiner te gaan. De organisatie heeft er alvast een heel mooi plekje voor uitgekozen. We gaan dineren bovenop Muottas Muragl. Een bergtreintje brengt ons naar 2454 meter hoogte. Wanneer we bovenkomen is het heel erg bewolkt, maar dat kan ons humeur niet bederven. Tijdens het diner leert iedereen elkaar beter kennen. In deze groep zijn er achttien nationaliteiten vertegenwoordigd, wat zorgt voor heel wat interessante gesprekken! Iedere dame hier aanwezig heeft een boeiend levensverhaal. Zo is er iemand aanwezig vanuit Egypte en iemand van Australië die vanuit Iran komt. Voor beide vrouwen is reizen en fietsen niet altijd een evidentie geweest. Laat dit net zijn wat ik zo mooi vind aan fietsen, het brengt zoveel mooie mensen en verhalen bij elkaar.

Opeens zien we tussen ons gekeuvel door, buiten de zon door de wolken komen. We worden getrakteerd op de mooiste zonsondergang ooit. Iedereen vlucht naar buiten en we genieten samen van dit magisch moment! Op naar morgen, want dan gaan we gravelen.

Meer info over Sankt Moritz, Engadin en Muottas Muragl vind je hier:
https://www.engadin.ch/en/
https://www.myswitzerland.com/nl/interesses/muottas-muragl-een-plaats-op-de-eerste-rang/
Meer info over ons hotel in Silvaplana, St. Moritz vind je hier:
Hotel Chesa Surlej ***
Via del Corvatsch 30
CH-7531 Silvaplana-Surlej
Phone: 41 41 81 838 75 75
hotel@chesa-surlej.ch
https://www.chesa-surlej.ch

Gravelen in heaven

20 juni: Sankt Moritz - Locarno

Na een lekker ontbijt pikken we onze BMC-gravelbike op die voor ons klaarstaat. Vandaag gaan we kennismaken met de mooitste gravelpaden in deze buurt. Gravelen is iets nieuw voor mij. Al ken ik de gravelpaden hier al wel van mijn mountainbiketrainingen, toch was ik benieuwd hoe ik dit zou ervaren op een gravelfiets. De gravelwegen hier zijn vaak breed en het uitzicht is eindeloos, wat leidt tot de perfecte eerste gravelervaring. We doen een tochtje van ongeveer 25 kilometer (die zo voorbij zijn) en eindigen bij onze lunchspot in Zuoz.

Credits 100% Switserland
Credits 100% Switserland

Na de lunch keren we terug met de bus naar ons hotel, want het is tijd om door te reizen naar Locarno, een bestemming waar ik toch wel nieuwsgierig naar ben. Locarno ligt dicht bij de grens van Italië en heeft dus een grote Italiaanse invloed. Wanneer we toekomen met de bus merk je ook al onmiddellijk deze invloed. Je komt als het ware in een ‘zuiderse’ sfeer terecht en de temperatuur is ook een pak hoger dan in de bergen. Eenmaal toegekomen op het hotel zijn we allemaal onder de indruk van dit indrukwekkende hotel. Hotel Belvedere is er zo eentje zoals in de boekjes. We worden onmiddellijk verwelkomd met een lekkere apero op een supergezellige patio. Daarna nemen we de trein naar het restaurant een eindje verder weg. Het restaurant waar we naartoe gaan is een Grotto, een typisch restaurant voor deze streek waarbij je een restaurant hebt tegen een rots, maar wel in de buitenlucht eet. Deze setting zorgt voor een idyllische en authentieke sfeer, zelf het half uurtje regen kan ons niet deren!

Moe en zeker voldaan gaan we ons bed in. Morgen verkennen we de streek waarin Locarno gelegen is – Ticino - op de fiets.

Meer informatie over het hotel in Locarno vind je hier:
Hotel Belvedere ****
Via ai Monti della Trinità 44
CH-6600 Locarno
Phone: 41 91 751 03 63
info@belvedere-locarno.com
https://www.belvedere-locarno.com/en
Meer info over Ticino vind je hier:
https://www.ticino.ch/

Gezellig toeristen op de fiets rond Locarno

21 juni: Locarno - Locarno

In de ochtend staat alweer een nieuwe BMC-fiets voor ons klaar, ditmaal een wegfiets. Wie wil kan er ook voor kiezen om de E – bike uit te testen. Onze rit start langs het indrukwekkende meer, Lago Maggiore. Het meer lijkt eindeloos lang te zijn. Daarna volgen er enkele klimmetjes zodat we ook van hogeruit het meer en de gebergtes in de buurt kunnen bewonderen. Hier kan je makkelijk enkele dagen vullen op de fiets of al wandelend in de bergen!

Terug in het hotel worden we verwend met een lekkere lunch. Iedereen is moe van de voorbije intensieve dagen en er wordt voorgesteld om in de namiddag het rustig aan te doen. Iedereen is vrij om enkele uurtjes in te plannen hoe ze willen. Sommige kiezen ervoor om een wandeling te gaan doen, anderen vertoeven aan het zwembad. Ik kies ervoor om met enkele andere dames een kleiner meer in Valle Maggia op te zoeken en een plonsje te wagen. Ik ben absoluut geen fan van ‘open water’ maar hier wil ik de kans op een verfrissende duik toch niet missen.

Credits 100% Switserland

Tijdens de avond worden we op camping Miralaog verrast met een lekkere BBQ. De sfeer is optimaal, iedereen geniet volop. Sommige, mezelf inclusief, van ons wagen zich zelfs op de dansvloer om de fietsbenen even los te schudden. We maken het gelukkig niet te laat, want morgen beklimmen we de Gotthard Pass. Een berg waar ik al veel van gehoord heb, dus ik ben super benieuwd om deze op te gaan fietsen.

Meer info over de camping vind je hier:
Bamboo Bar
Camping Miralago
Via Roncaccio
6598 Tenero

Blijven klimmen en blijven genieten

22 juni: Locarno - Gstaad

De wekker gaat vroeg af, want we nemen eerst nog de trein naar Airolo. Het treinstation van Airolo is zo goed als aan de voet van de Passo San Gottardo, zeer handig. Onze fietsen staan daar al op ons te wachten dankzij de logistieke man van BMC. Voor vele dams is het de eerste keer dat ze zo’n lange beklimming zullen doen op de fiets. De Gotthard Pass is namelijk zo’n dertien kilometer lang, waarvan ongeveer vijf kilometer (goede) kasseien. De uitzichten zijn alweer adembenemend en de beklimming zelf is zeer aangenaam. Het wordt nooit echt super steil. Na zo’n kleine twee uur bereiken we zo goed als allemaal de top. De emoties laaien bij sommige hoog op, want dit is toch een straffe prestatie voor heel wat dames die mee zijn met ons! (Toch mooi de emoties die fietsen met zich mee kan brengen.) Zelf vond ik het één van de mooiste beklimmingen op de weg die ik tot nu toe al gedaan heb! Dus zeker een aanrader voor de dames onder ons die graag klimmen.

Credits 100% Switserland
Credits 100% Switserland

Na de beklimming staat een welverdiende lunch op ons te wachten boven op de top. We eten ons buikje rond en springen op de bus. Die brengt ons naar het station in Andermatt waar we opnieuw de trein zullen nemen naar onze volgende bestemming. Zo’n vier uur lang spenderen we op de trein. We moeten twee keer overstappen. Maar opnieuw gaat dit zeer vlot dankzij het Zwitsere treinsysteem en onze Swiss Travelpass. Dit is een pas die je kan aankopen voor een bepaalde duur. Zo kan je op een makkelijke manier gebruik maken van het openbaar vervoer in Zwitserland.

Een gezellige onweersbui verwelkomt ons in Gstaad. Het heeft wel iets zo’n onweer in de bergen! We installeren ons snel in onze kamer, want iedereen heeft honger en het hotel heeft een heerlijk BBQ-buffet voor ons voorzien. Tijdens het diner kaarten we na over de voorbije dagen. Voor mij is dit reeds mijn laatste avond. Ik keer iets vroeger terug naar België omdat mijn echtgenoot, Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap moet betwisten op zondag. En dat is toch iets waar ik graag bij wil zijn om hem te steunen. Gek hoe snel je een band kan opbouwen met dames die allemaal uit een ander land komen en die je voordien helemaal niet kende. Iedere dame heeft haar eigen levensverhaal en motivatie om aanwezig te zijn bij deze 100% Women Challenge reis van Toerisme Zwitserland. Met deze groep zou ik makkelijk nog enkele dagen langer Zwitserland kunnen onveilig maken.

Na een gezellige avond met lekkere wijntjes is het tijd om te gaan slapen. Want voor de groep staat er morgen een ‘Peak Walk’ op het programma op de Glacier 3000. Dit zal ik dus moeten missen terwijl ik huiswaarts keer met de trein en het vliegtuig. Ik neem nog snel uit het hotel een foldertje mee over de ‘to do’s’ hier in Gstaad. Ik ben al verkocht wanneer ik de mountainbikefoto’s op de trails hier zie. Hier kom ik sowieso terug!

Bedankt Toerisme Zwitserland en Wielerflits om mij deze kans te geven deze reis te mogen meemaken. Ik was al verkocht aan Zwitserland, maar deze reis heeft alleen maar bevestigd dat mijn voorliefde voor dit prachtige land terecht is!

Meer info over ons hotel in Gstaad:
HUUS GSTAAD HOTEL ****
Schönriedstrasse 74
CH-3792 Saanen
Phone: 41 33 748 04 04
welcome@huusgstaad.com
https://huusgstaad.com/en/
Meer info over Gstaad:
https://www.gstaad.ch/en.html

Reizen met de trein door Zwitserland

Uiteraard kan je vanuit België makkelijk met de auto naar Zwitserland rijden. Het enige waar je dan op voorhand aan moet denken is een vignet te kopen om door Zwitserland te mogen rijden. Dit kost ongeveer 50 euro en kan je gaan halen bij bv. Auto 5.

Reis je liever met het openbaar vervoer? Dan is Zwitserland echt het perfecte. De treinen in Zwitserland zijn zeer net en zo goed als altijd heel stipt. Op de meeste treinen kan je ook je fiets meenemen en deze hoeft niet in een koffer te zitten. Via deze handige website (https://www.sbb.ch/en) kan je je reis met het openbaar vervoer makkelijk plannen. Op deze website kan je ook nagaan op welke trein je je fiets kan meenemen en welke soort wagons er zijn. Ook kan je via deze website opteren om dagtickets te kopen of bijvoorbeeld een weekticket.

Extra trips om je koffer te maken

Wil je ook doorheen Zwitserland reizen? Denk dan zeker aan de volgende zaken:
• In de bergen kan het in de zomer ook vrij fris worden. Denk dus aan voldoende warme kleren, zowel op de fiets als casual kledij.
• Ga je graag hiken of gravelen? Zorg er dan ook voor dat je een teken-kit bij je hebt.
• Neem zeker ook voldoende zonnecrème mee. Het zonlicht in de bergen lijkt altijd een beetje feller te branden dan ergens anders.
• In Zwitserland betalen ze met Zwitserse Frank. Je kan tegenwoordig zo goed als overal met je bankkaart betalen, maar zorg toch ook voor de zekerheid dat je wat cash geld bij je hebt.

Handige links wanneer je zelf graag Zwitserland wil ontdekken op de fiets en als je meer wil te weten komen over de 100% Women Campagne van Zwitserland:

Campaign Landingpage: MySwitzerland.com/women
Komoot Collections 100% Women
100% Women Offers

Accomodatie:

Swiss Bike Hotels
Youth Hostels
On the farm
Camping
Bed and Breakfast
Mountain Huts
Listicles Best Hotels