Materiaal

Dat zadeltasje, wat moet daar nu precies in?

Klaar om te vertrekken op training? Niet zonder je zadeltasje met reservemateriaal! 4 zaken die je zeker moet bijhebben (bij pech) wanneer je erop uittrekt!

foto van een fiets

Voor wie gehoopt had allemaal lekkers in het tasje onder hun zadel te kunnen verstoppen, denkt beter nog eens na. Want zo’n zadeltasje met de juiste benodigdheden in kan je heel wat ellende sparen bij pech onder weg! Jasper Stuyven legt je in dit artikel kort en bondig uit wat je zeker niet mag vergeten meenemen tijdens een training of fietsrit.

Geen idee wat je moet meenemen in dat zadeltasje? Word lid en Jasper Stuyven legt het jullie graag uit. Daarnaast krijg je ook toegang tot al onze artikels en recepten.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Voor wie gehoopt had allemaal lekkers in het tasje onder hun zadel te kunnen verstoppen, denkt beter nog eens na. Want zo’n zadeltasje met de juiste benodigdheden in kan je heel wat ellende sparen bij pech onder weg! Jasper Stuyven legt uit wat je zeker niet mag vergeten meenemen tijdens een training of fietsrit:

1) Een reserveband

Voor je een reserveband gaat kopen is het belangrijk te weten met welke soort wielen je rondrijdt. Je moet de juiste afmetingen weten van je wiel, zowel in diameters als in dikte. Rij je met hoge velgen rond?  Dan heb je een langer ventiel nodig dan wanneer je met lagere profiel wielen fietst.

2) Een ‘bommeke’ a.k.a CO2 patroon + opzetstuk

Een bommeke (in spreektaal) of een CO2 patroon gebruik je om je band op te blazen. Op de weg heb je een bommeke nodig van 12gram en op de mountainbike gebruik je best 16 gram. Let er goed op dat wanneer je het CO2 patroon gebruikt er een beschermingsrubber rondzit. Bij gebruik kan zo’n patroon heel koud worden en kan dat voor brandwonden zorgen. Zit er geen beschermingsrubber rond? Gebruik dan zeker je handschoenen of iets beschermend.

3) Bandenlifters

Bandenlifters zijn de clipjes die je helpen om je band los te krijgen van je wiel. Ook bij het terug opleggen van de band kan dit een handig opzetstuk zijn.

4) Kleine toolkit

Een toolkit kan handig zijn om losgekomen onderdelen terug vast te draaien. Sommige nieuwe fietsen hebben een wiel met steekas, dan heb je ook je toolkit of een imbussleutel nodig om je wiel uit je fiets te krijgen.

Extra tip:

5) Achterlichtje

Een achterlichtje op je fiets is geen overbodige luxe. Het zal je niet helpen bij platte banden, maar wel extra veiligheid bieden op de weg.

Dit is uiteraard de basis wanneer je op de weg gaat fietsen. Ben je niet zo handig met een CO2 patroon, dan kan je best ook nog een kleine pomp meenemen in je achterzak. Ga je echt mountainbiken of op gravelavontuur. Dan neem je best ook nog wat extra reservemateriaal mee specifiek voor je fiets en duur van je avontuur.