Training

Hoe bouw ik best mijn conditie op in combinatie met mijn drukke job en/of gezin?

Onze coaching expert Michel heeft je graag enkele basisprincipes mee hoe je kan trainen in combinatie met een drukke job en/of gezin.

Vrouwelijke fietser met kinderen

Een vraag die zeer regelmatig terug komt is: “Hoe combineer ik mijn enorm drukke dagtaak en gezin met mijn eigen ambitie om fysiek een stap voorwaarts te zetten en mijn eigen doelen na te kunnen streven?”. Dit is een vraag waar iedere vrouw, die actief op de fiets wil zijn, mee geconfronteerd gaat worden.
Een aantal basistips kunnen je hierbij helpen om je doelen na te streven en je fysieke conditie een boost te geven.

Benieuwd naar deze basistips? Word lid van onze The Women Peloton Community en je krijgt toegang tot alle onze artikels en recepten.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Een vraag die zeer regelmatig terug komt is: “Hoe combineer ik mijn enorm drukke dagtaak en gezin met mijn eigen ambitie om fysiek een stap voorwaarts te zetten en mijn eigen doelen na te kunnen streven?”. Dit is een vraag waar iedere vrouw, die actief op de fiets wil zijn, mee geconfronteerd gaat worden.
Een aantal basistips kunnen je hierbij helpen om je doelen na te streven en je fysieke conditie een boost te geven.

Start met een plan...

Start steeds met de opmaak van een goed jaarplan, waarin je alle belangrijke zaken gaat vermelden die een invloed hebben op uw fysieke ontwikkeling. Een goed jaarplan omvat ook zaken zoals gezinsvakantie, drukke werkperiodes, periodes waar de kinderen mogelijk meer aandacht nodig hebben, …

Welke momenten geven je meer mogelijkheden tot training, welke doelen heb je voor ogen (omschrijf ze zeer concreet), stel uitdagende maar realistische doelen. Hoeveel uur per week kan je trainen en op welke dagen, wil je bepaalde accenten in uw training leggen… Maak dit jaarplan ook echt tastbaar, print het af en hang het op.

…en vul het concreet in, week per week

Nadat uw jaarplan goed in beeld is gebracht, kan je overgaan naar een weekschema. Hierin kan je iets meer in detail treden omtrent het aantal uren en bepaalde accenten die je kan/wil leggen in je training. Ook een training van een uurtje kan nuttig ingevuld worden. Als je je weekschema’s per maand kan opmaken, dan heb je een extra motivatie om ze ook te gaan afwerken. Het geeft je een goede houvast en helpt je om je gezinsleven en job beter te gaan combineren.

Een jaarplan gevolgd door een weekschema zijn alvast je structuur, maar hoe vul je je weekschema nu best in?

De opbouw van je conditie kan je zien als het bouwen van een huis: je start aan de fundering nadat je een goed plan hebt ( jaarplan). De fundering van je fysieke paraatheid is je basisconditie. Een goede basisconditie heeft heel wat voordelen:

• Je blijft fysiek en mentaal gezond en wel
• Indien je een periode minder kan trainen door omstandigheden, ga je snel terug op een degelijk niveau komen
• Het bevordert je herstel
• Het beschermt tegen letsels
• Het geeft je ruimte om nadien intensiever te kunnen trainen
• Het verhoogt je cardio vasculaire gezondheid
• Je kan je gewicht makkelijker stabiel houden
• …

Neem je tijd om je basisconditie op te gaan bouwen en streef ernaar een leven lang actief te blijven, dit heeft alleen maar voordelen.

Vrouwelijke fietser

Hoe begin ik eraan?

Een afname van een inspanningstest geeft je een zeer goed beeld van je fysieke paraatheid. Van hieruit kan je zeer goed je intensiteiten gaan bepalen om te trainen. Maar wat als ik nu geen inspanningstest (nog niet) kan afleggen? Kan ik dan niet goed trainen?

Op basis van je ademhaling kan je een behoorlijke inschatting maken van je inspanningsniveau.  Kan je makkelijk met je fietsende vriendinnen praten, dan zit het zeker goed en werk je vlot aan je basisconditie. Is het praten moeilijker, dan is de intensiteit hoger en kan je maar beter gefractioneerd werken waarbij je inspanningsblokjes even lang duren als je recuperatiemomenten. Dit kan ook een mogelijk interessante trainingsvorm zijn voor mocht je maar een uurtje trainingstijd hebben naast je drukke andere activiteiten doorheen de week. Kan je echter enkel nog praten met kortzinnen, dan is de intensiteit te hoog voor de opbouw van je basisconditie en kan je beter kiezen om het wat relaxter aan te doen.

Lukt het je niet steeds om met de fiets rijden, dan zijn er zeker alternatieve vormen van sport om je basisconditie verder te vergroten. Wat denk je van een aantal km te gaan joggen? Een stevige lange wandeling met je gezin? Of neem eens een duik in het zwembad. Genoeg alternatieven om nadien klaar te zijn om met een stevige conditie aan de start te staan van je sociaal ritje met de vriendinnen. Je kan ook hier best de “ademhalingsregel” blijven volgen.

En vergeet niet dat, indien je na een dag hard labeur op het werk te vermoeid bent om te trainen, rust van groot belang is. De extra dag rust geeft je nadien de nodige energie om de dag nadien er weer stevig tegen aan te gaan.

Geniet van de fiets!