Training

Fietsen tijdens mijn menstruatie? To do or not to do?

De menstruatiecyclus hoort nu éénmaal bij het vrouw zijn. Toch is dit een thema die vaak verzwegen wordt. Blijf je fietsen tijdens je menstruatie of liever niet? En wat gebruik je om je bloedverlies op te vangen?

Fietsen tijdens je menstruatie

Iedere vrouw ervaart haar menstruatie of bloeding anders. Sommigen hebben nauwelijks last van symptomen of bloedverlies, terwijl anderen krom lopen van de pijn en veel bloed verliezen. Maar wat doe je dan met fietsen tijdens je menstruatie? Hoe pak je dat praktisch aan? Heb je dan überhaupt wel zin om te sporten? En wat gebruik je om je bloedverlies op te vangen tijdens het fietsen?


Wil je graag meer te weten komen over fietsen tijdens je menstruatie? Word lid en lees welke tips wij voor jullie hebben.

Verder lezen?

Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!

Ontdek hier de voordelen van een lidmaatschap

Vrouwen en hun menstruatiecyclus: gecompliceerd en vaak ook pijnlijk, … maar iets natuurlijks waar we niet omheen kunnen. Sommige vrouwen nemen de pil, anderen hebben een spiraaltje en nog anderen kiezen voor een natuurlijke cyclus. Keuzes die iedereen voor zichzelf maakt. Dit zorgt er ook voor dat de menstruatie bij iedereen anders ervaren wordt. Heb je een natuurlijke cyclus? Dan heb je ‘hoogstwaarschijnlijk’ iedere maand je menstruatie. Neem je de pil? Afhankelijk van welke pil je neemt, heb je normaal iedere maand een bloeding (belangrijk om te weten is dat die bloeding niet gelijk is aan je natuurlijke menstruatie). Heb je een spiraaltje? Dan kan het zelf zijn dat je nauwelijks tot geen maandelijkse bloeding meer hebt.

Iedere vrouw ervaart haar menstruatie of bloeding anders. Sommigen hebben nauwelijks last van symptomen of bloedverlies, terwijl anderen krom lopen van de pijn en veel bloed verliezen. Maar wat doe je dan met fietsen tijdens je menstruatie of je maandelijkse bloeding? Hoe pak je dat praktisch aan? Heb je dan überhaupt wel zin om te sporten? En wat gebruik je om je bloedverlies op te vangen tijdens het fietsen?

Wat gebeurt er tijdens mijn menstruatie?


De eerste dag van je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Je menstruatie zelf duurt ongeveer tussen de 5 à 7 dagen. Dit is natuurlijk afhankelijk van vrouw tot vrouw. Tijdens die periode zijn de hormoon-levels van oestrogeen en progesteron (de twee meest aanwezige hormonen bij vrouwen tijdens hun cyclus) op hun laagst.

Welke klachten komen vaak voor tijdens je menstruatie?


Tijdens de menstruatie hebben veel vrouwen pijnklachten. Menstruatiepijnen komen vooral voor tijdens de eerste dagen van je menstruatie of bij sommigen al enkele dagen daarvoor eerder. Voorbeelden van menstruatiepijnen kunnen zijn: krampen in je onderbuik of pijn in je onderrug. Bij sommige dames kan deze pijn zo hevig zijn dat dat resulteert in maagkrampen, misselijkheid en diarree.

Jezelf in een spannend 'lycra-pakje' hijsen tijdens je menstruatie, ja of neen?


Tot zover wat er lichamelijk gebeurt. Maar dan moet je je nog in dat spannend lycra-pakje hijsen. Zo aantrekkelijk klinkt dat niet op het moment van je menstruatie. Toch zijn er studies die aantonen dat bewegen tijdens je menstruatie deze klachten kunnen verminderen. (Belangrijke noot: meerdere studies zijn nog steeds nodig omtrent sporten en menstruatie).

The Women Peloton Community ervaringen:


Wij gingen ook even luisteren bij onze volgers op instagram hoe zij de combinatie menstruatie en fietsen ervaren. Blijkt dat 84 % van onze volgers die gereageerd hebben (116 dames in totaal) toch blijven fietsen tijdens hun menstruatie. Vaak komt naar voor dat zij blijven fietsen net omdat dat fietsen hun pijnklachten doet verminderen. Ook niet iedereen heeft evenveel last van hun menstruatie uiteraard. Sommige dames ervaren zelfs nauwelijks tot geen klachten.

Maar wat doe je dan met je bloedverlies?


Veel dames maken gebruik van een tampon. Een maandverband in een koersbroek is niet altijd even praktisch en comfortabel. Sommige dames die weinig last hebben van bloedverlies durven zelf zonder een opvangmiddel in hun koersbroek fietsen. Een tip die we hebben meegekregen van enkele volgers is het gebruik van een menstruatiecup. Een menstruatiecup is een cup die je inwendig draagt. Het vangt je bloed op in plaats van het te absorberen zoals een tampon of een maandverband. Daarbij komt dat het ook goed is voor het milieu, want zo’n cup is herbruikbaar.

Een menstruatiecup

Moet iedereen dan beginnen bewegen en fietsen tijdens de menstruatie?


16% van de vrouwen die gereageerd hebben passen toch liever om te fietsen tijdens hun menstruatie. De klachten die zij ervaren zijn te pijnlijk en het voelt te oncomfortabel aan. Bij enkele vrouwen hangt het ook af van welke dag in hun menstruatie het is. Naar het einde toe voelen sommige dames vaak meer energie en is het bloedverlies draaglijker om terug op de fiets te springen.

Conclusie: Blijven sporten en bewegen tijdens je menstruatie is de moeite om uit te proberen. Maar luister vooral naar je eigen lichaam en doe waar jij je het beste bij voelt. Je hoeft niet direct op die fiets te springen, maar misschien kan een kleine wandeling buiten je al beter doen voelen?

Bronnen:

Boek Roar, Dr. Stacy Sims
Website en social media van Period of the Period
Studie: Matthewman et al (2018)