Aflevering

8

Charlotte Meersschaut

41

minuten

8/6/2021

Charlotte Meersschaut, a.k.a Charlotte van de Sportapotheek. Als apotheker en fervent fietser heeft Charlotte heel wat interessants te vertellen.

Charlotte van de Sportapotheek

Wie is Charlotte Meersschaut?

  • Apotheker
  • Gepassioneerd fietser
  • Oprichtster De Sportapotheek
  • Doel Sportapotheek: prestaties bij sporters helpen verbeteren

We hebben het over: 

Apotheker en gepassioneerd fietser

Charlotte heeft haar eigen apotheek en probeert daarnaast jaarlijks zo'n 11 000 km tot 12 000 km te malen. Vanuit deze beide passies heeft ze enkele jaren terug de Sportapotheek opgericht. Met de Sportapotheek wil ze sporters begeleiden op vlak van voeding en supplementen om zo hun prestaties te verbeteren.

De passie voor de fiets

Een tiental jaren terug deed Charlotte vooral aan spinning. Maar ze wou meer, dus besloot ze op de weg te gaan fietsen bij mooi weer. Ze had geen vrienden die fietsten en moest dus alles alleen uitdokteren. Toch werd de liefde voor de fiets alleen maar groter en groter!

Grappige fiets anekdotes

Op één van Charlotte haar eerste fietsvakanties wou ze in Noord - Italië een pittige klim beklimmen. Een vriend had die beklimming aangeraden en zei dat het in de buurt van het hotel lag. Ze dacht de klim dus makkelijk te vinden, maar kwam pas na 60km eindelijk aan de voet van die klim. Toen moest de 28km lange beklimming nog beginnen. Sindsdien bereidt Charlotte haar ritjes beter voor. Ook op de rollen kan je Charlotte bewonderen in de apotheek. Wanneer ze van wacht is wil ze geen training verliezen en plaatst ze haar fiets en rollen gewoon in de apotheek. One sweaty apotheker at your service.

Fiets-katers

Wie herkent het gevoel van een 'kater' na een lange rit? Het komt vaker voor bij lange trainingen indoor, zoals bv. op Zwift. Maar ook bij lange buitenritten kan dit 'fenomeen' voorkomen. Het is belangrijk dat je al vooraf aan je training genoeg gehydrateerd bent. Wanneer je niet genoeg drinkt vooraf is dat een achterstand die je al bijna niet kan bijbenen door te drinken op de fiets. ORS kan hierbij helpen. ORS is een mix van een hoog gehalte aan elektrolyten en zouten dat wordt opgelost in water. Die zouten gaan ervoor zorgen dat vocht beter opgehouden wordt in je lichaam. Dit kan je zowel voor of na je training drinken.

Vaginale infecties

Vrouwen die sporten hebben meer kans op vaginale infecties. Door het vele zweten verandert de zuurtegraad in je lichaam. Daardoor komen bepaalde gisten meer naar voor. Het evenwicht binnen je lichaam is verstoord en dien je dus te gaan herstellen. Wanneer je hier vaak last van heb is dit zeker normaal en belangrijk dat je naar een langetermijnoplossing kijkt. Je kan aangepaste wasproducten of crèmes hiervoor gebruiken. Ga zeker te rade bij je huisarts of apotheek.

Belang van een goede basis

Zoals bij alles is een goede basis belangrijk. Dit is ook bij sportvoeding en supplementen zo. Wanneer je basisvoeding niet op punt staat, hebben voedingssupplementen weinig zin. Eerst moet de cake in orde zijn om er dan pas de cherry op te kunnen plaatsen.

Charlotte haar ultieme tip

Vochtbalans is belangrijk! Charlotte vergelijkt spieren met sponzen. Met een 'droge spons' kan je werken, maar ze gaat snel stuk. Maar 3 procent vochtverlies kan al voor mindere sportprestaties zorgen. Dus genoeg drinken voor, tijdens en na je training blijft belangrijk.


Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen