Aflevering

19

Sanne Geeroms

40

minuten

1/21/2022

Meet Sanne Geeroms, een vrolijke en vrouwelijke mechanieker die met veel plezier aan (koers)fietsen sleutelt in haar eigen fietszaak.

Sanne Geeroms in Grand Depart, haar fietswinkel.

Wie is Sanne Geeroms?

• Fietsmechanieker
• Mede – oprichter fietswinkel Grand Depart
• Recreatief fietser

Grand Depart


Sanne heeft samen met Jasper enkele jaren geleden de fietswinkel Grand Depart in Gent opgericht. In tegenstelling tot wat je het meeste ziet, is Jasper de persoon die zich in de winkel bezighoudt met de klanten en is Sanne de mechanieker in de werkplaats. Zelf had Sanne vroeger geen connectie met het wielrennen. Het is pas toen ze als mechanieker bij de BeMC conceptstore aan de slag ging dat ze ook snel de passie voor het wielrennen ontdekte. Ondertussen heeft Sanne ook een vriendin die koerst en fietst ze zelf ook enkele keren in de week.

Open werkplaats


Sanne vindt het heel belangrijk om een open werkplaats te hebben in haar fietswinkel.
Via een open werkplaats kunnen klanten heel makkelijk meevolgen en bijleren, maar op deze manier hoopt ze vooral ook het taboe van een vrouw in de werkplaats te doorbreken en andere dames te inspireren.

Wat moet je zeker meehebben op de fiets?


Een platte band is hetgeen het meeste voorkomt op de fiets. (Behalve bij Elke, zij fietst al 4 jaar rond zonder een platte band. Al is het gevaarlijk dit luidop te zeggen *bijgeloof*). Dus is het belangrijk dat je steeds reservemateriaal bij hebt om dit op te lossen:

  • Reserveband (Sanne raadt aan om er steeds 2 bij te hebben)
  • Pomp of ‘bommeke’
  • Bandenlifters
  • Toolkit


Een grote misvatting is ook dat je ‘sterk’ moet zijn om je band te kunnen vervangen, maar dat is helemaal niet waar! Met de juiste techniek en een portie zelfvertrouwen kan iedereen een band vervangen.

Hoeveel bandendruk moet er nu eigenlijk in die banden?


Op je band staat telkens aangegeven wat er maximum en minimum van druk in je band kan.
Hoeveel precies er dan in je band moet is vaak persoonlijk. Het is ook afhankelijk van het parcours, je gewicht, dikte van de banden, welke soort fiets (weg, mountainbike, gravel, …). Sanne haar tip? Test zelf even uit met hoeveel druk jij het comfortabelste rondfietst.

A clean bike, is a fast bike


Een propere fiets is zo belangrijk. Wanneer je je fiets nooit poetst en ketting nooit smeert, zal je fiets sneller roesten en verslijten. Daarom is het belangrijk toch altijd de tijd te nemen om je fiets proper te houden. Maar ook niet te proper! (Gek he!) Alles van de roterende delen in je fiets kan je beter niet te goed poetsen. Het is belangrijk dat er daar telkens vet blijft zitten, dat is nodig om te roteren. We onthouden dus: je frame en ketting moet proper zijn, alles wat draait moet niet te proper zijn.

Waar kan je Sanne volgen?


Je kan Sanne volgen op haar instagram @sannegeeroms. Maar het liefst vanal ontmoet ze jou persoonlijk in haar winkel, Grand Depart, als je vragen hebt. Ze zal jouw vragen met veel plezier en met een grote aanstekelijke smile beantwoorden.

De ultieme tip van Sanne Geeroms


Durf vragen stellen! Heb geen schrik om vragen te stellen als je iets wil bijleren.

Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen