Aflevering

16

Iris Slappendel

38

minuten

11/26/2021

Iris Slappendel, de ondernemende ex- profwielrenster die strijdt voor equality binnen het wielrennen.

Iris Slappendel

Wie is Iris Slappendel?

  • Ex- prof
  • Founder van haar eigen kledinglijn 'IRIS'
  • Co - founder The Cyclists Alliance
  • Reporter bij Eurosport NL

Van schaatser naar wielrenster

Zoals veel Nederlanders koos Iris ervoor om te gaan schaatsen tijdens haar jeugdjaren. Toen kwam de fiets erbij en raadde haar schaatsclub haar aan om te gaan wielrennen. Daar bleek ze net iets meer talent voor te hebben.

Creatief talent

Vroeger was Iris altijd aan het knutselen of creatief bezig. Ook haar ouders zijn heel creatief. Daardoor heeft ze als studie gekozen om voor een technische ontwerp richting te gaan. Zo heeft ze haar diploma als productontwerper behaald.

IRIS - Cyclist Apparel - I Ride In Style

Toen Iris er mee begon wou ze vanuit haar eigen ervaring als wielrenster en productontwerper kledij ontwerpen waar ze zelf ook graag zou willen in fietsen. Ze wou kledij maken van hoge kwaliteit gecombineerd met opvallende, mooie ontwerpen. Doorheen de jaren merkte ze dat je zelf met koerskledij het verschil kan maken. Heel veel vrouwen die fietsen zijn zo onzeker in hun fietskledij. Met haar kledij wil Iris dus veel diversiteit en fun brengen, voor iedereen!

The Cyclists Alliance

The Cyclists Alliance is een internationale vakbond voor profwielrensters. Deze vakbond is mede door Iris opgericht in 2017. Zij zorgen voor betere werkomstandigheden (vb. minimum salaris en zwangerschapsverlof) tot individuele support voor wielrensters. Dit is op dit moment zeker nodig in het vrouwenpeloton, want het vrouwenpeloton is zo verspreid qua niveau en professionalisme.

Iris haar ultieme tip

Wees niet bang om te falen. Altijd die aanval durven plaatsen! Zowel op de fiets als in het gewone leven.

Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen