Aflevering

18

Lieselot Decroix

38

minuten

1/7/2022

Profwielrenster van 2007 tot 2016. Nu kan je haar af en toe aan het werk horen in de Sporza Studio of in de ploegwagen van het Jumbo Visma Vrouwen team.

Lieselot Decroix in de Sporza studio

Wie is Lieselot Decroix?


• Ex - profwielrenster
• Analiste bij Sporza
• Head of performance bij Jumbo Visma Women
• Mama van twee
• PhD in sportwetenschappen en fysiotherapie

Basket of wielrennen?


Wisten jullie dat Lieselot tot haar 18 jaar basketbal speelde? Ze speelde op dat moment een jaar Basket in Amerika, waar ze toen ook in de zomer fietste. Toen heeft ze de keuze gemaakt om vol voor het wielrennen te gaan.

Combinatie wielrennen en studeren


Lieselot was een goede student, dat hielp haar uiteraard om deze combinatie te volhouden. Het was toen ook een tijdperk waarin het als vrouw nog niet aan te raden was om volledig voor het wielrennen te gaan.

Rust


Een wielrenner die goed traint, maar niet goed rust, is niet altijd de beste wielrenner. Rust is dus heel belangrijk in het volledige trainingsproces. Jammer genoeg zijn nog niet alle rensters in staat om ook voldoende te rusten, net omdat ze een carrière in het wielrennen nog moeten combineren met een andere job. Ook als ‘hobbyfietser’ is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en rust in te lassen.

Een gezonde atleet


Als vrouwelijke atleet moet je vooral ook gezond zijn. Een gezonde menstruatiecyclus hoort daar ook bij! Net zoals je slaap en rust kan je ook je menstruatiecyclus monitoren. Dit is een topic waar gelukkig steeds meer over gepraat wordt en waar er ook meer aandacht aan gegeven wordt. Tip: Hou voor jezelf enkele maanden je menstruatiecyclus bij. Noteer hoe je je voelt op bepaalde dagen in combinatie met bepaalde trainingen of werkdagen. Bekijk na langere periode als je bepaalde patronen herkent. Zo kan je inspelen op je menstruatiecyclus en leer je bij over jezelf.

De Ultieme tip van Lieselot Decroix

Probeer te luisteren naar je lichaam en probeer een goede balans te vinden!

Bron foto: Sporza

Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen