Aflevering

10

Sara Michielsens

47

minuten

9/3/2021

Sara Michielsens introduceert ons in de wereld van de mountainbike. Zelf is ze een marathon mountainbiker en LO - leerkracht.

Sara Michielsens in actie

Wie is Sara Michielsens?

 • LO - leerkracht
 • Gepassioneerd mountainbiker
 • Favoriete discipline: marathon
 • Altijd optimistisch en positief ingesteld

We hebben het over:

Spinning tot mountainbike

Tijdens haar studies als LO - leerkracht zat ze vaak op de spinningfiets. Toen ze haar vriend, Peter, dan leerde kennen nam die haar al snel mee op de mountainbike. Enkele tochten in de Ardennen en wat lokale toertochten later was ze helemaal verkocht aan de mountainbike. Ondertussen fietst Sara al een goede 15 jaar.

Schrik

Veel vrouwen hebben bij mountainbike schrik om te vallen volgens Sara. Vallen hoort nu eenmaal bij deze discipline. Schrik werkt negatief op je prestaties. Wanneer je denkt 'ik ga vallen' dan ga je ook hoogstwaarschijnlijk vallen. Maar laat schrik je zeker niet tegenhouden om deze discipline uit te oefenen! Stap voor stap leer je jezelf op de mountainbike beter kennen en leer je ook je grenzen kennen.

Disciplines in mountainbike

 • Cross country is de olympische discipline. Deze discipline lijkt het meest op cyclo cross. De deelnemers rijden een technische parcours gedurende anderhalf tot twee uur. Ze rijden telkens hetzelfde rondje.
 • Enduro is een discipline waarbij enkele stukken in het parcours getimed worden. Deze secties zijn dan vaak de meer technische afdalingen of beklimmingen. Dat zijn vaak meerdaagse wedstrijden, maar het kan ook een eendagswedstrijd zijn.
 • Downhill is zoals het woord het zelf zegt, naar beneden. Bij downhill start je boven aan de helling en probeer je zo snel mogelijk beneden te geraken. Dit is altijd heel technisch.
 • Cross country marathon is een lang parcours die je aflegt tussen start en finish. Dit kunnen ook meerdaagse wedstrijden zijn. De officiële marathonafstand is alles boven 60km.

Bochten nemen

Er zijn enkele goede tips om beter je bocht te leren nemen.

 1. Net voor de bocht schakel je best en eventueel remmen.
 2. Goed door de bocht kijken. Je rijdt naar waar je kijkt.
 3. Van zodra je kan trappen, moet je terug beginnen trappen. Zodat je de snelheid van voor de bocht zo snel mogelijk terug kan opnemen.

Start to mountainbike

Het is zeker niet nodig om onmiddellijk bijvoorbeeld een full suspension mountainbike te kopen. Op de tweedehands markt zijn heel wat kwalitatieve mountainbikes te vinden. Ook zijn er sommige fietswinkels die je de kans geven om een mountainbike te huren. Op die manier kan je eerst testen of je deze discipline leuk vindt. Sport Vlaanderen heeft bijvoorbeeld ook heel wat leuke routes om uit te testen of dit iets voor jou is.

Sara haal ultieme tip

Doe vooral wat je graag doen en durf je limieten verleggen! Zet je schrik opzij en just go for it!

Dit zal je ook leuk vinden

alle podcast afleveringen